CEO SVET NA NOGAMA NAKON ERDOGANOVOG POTEZA Pljušte reakcije: Što je snažniji NATO... (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2023, 07:29

CEO SVET NA NOGAMA NAKON ERDOGANOVOG POTEZA Pljušte reakcije: Što je snažniji NATO... (FOTO)

Poruka ista sa svih strana - što je NATO snažniji...

Nakon turske odluke da više ne sprečava pristupanje Švedske Severnoatlantskom savezu, zaređale su pozitivne reakcije svetskih lidera, prenose agencije. Džo Bajden koji je doputovao u Viljnus na samit NATO-a, pozdravio je pristanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na švedsko članstvo u savezu, koje je blokirao više od godinu dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Spreman sam da sarađujem s predsednikom Erdoganom i s Turskom u jačanju odbrane i odvraćanja u evro-atlantskoj zoni - rekao je Bajden u saopštenju, istakavši da "jedva čeka" da Švedska postane 32. članica NATO-a. Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pohvalila je juče odluku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da odobri pristupanje Švedske NATO-u.

Berbok je u poruci na Tviteru nazvala Erdoganovu odluku "dobrim vestima koje dolaze iz Vilnijusa".

- Napokon je otvoren put turskoj ratifikaciji švedskog članstva u NATO-u - rekla je.

Gute Nachrichten aus Vilnius: Der Weg für die Ratifizierung von Schwedens #NATO-Mitgliedschaft durch die Türkei ist endlich frei. Unsere gemeinsamen Anstrengungen haben sich gelohnt. Zu 32 sind wir alle zusammen sicherer. Herzlichen Glückwunsch, Schweden!

— Außenministerin Annalena Baerbock (@ABaerbock) July 10, 2023

- Danas je u Vilnijusu načinjen istorijski korak. Švedskoj je otvoren put u NATO! To je dobra vest za švedski narod i za našu zajedničku bezbedonosnu i odbrambenu politiku. Što je snažniji NATO, to je Evropa sigurnija - napisao je na Tviteru Visoki predstavnik EU-a za spoljnu i za bezbedonosnu politiku Žozef Borelj.

A historic step was taken today in Vilnius. Sweden’s path to @NATO is open!

This is good news for the Swedish people and for our common security & defence policy.

A stronger NATO makes Europe more secure.@SwedishPM @RTErdogan @jensstoltenberg @tobiasbillstroem https://t.co/nZHV2IJvj4

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) July 10, 2023

"Ovo je istorijski trenutak"

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona objavila je poruku na istoj mreži u kojoj kaže da "Pozdravlja tursku najavu da namerava da ratifikuje protokol o švedskom pristupanju NATO-u i nadam se da će se to dogoditi ubrzo. Švedska će osnažiti naš savez".

Na Tviteru se oglasio i britanski premijer Riši Sunak, poručivši da je "ovo istorijski trenutak za NATO koji nas sve čini sigurnijima. Švedska, veselimo se vašem ulasku u savez".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.