Briz ”hladnog rata”: kako NATO pruža moralnu podršku ukrajinskim vlastima

Izvor: Vostok.rs, 14.Jul.2014, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Briz ”hladnog rata”: kako NATO pruža moralnu podršku ukrajinskim vlastima

14.07.2014. -

U zapadnom delu Crnog mora završeni su manevri Briz u kojima je učestvovalo 25 bojevih brodova NATO zemalja. Organizatori nisu krili da je politička pozadina manevara i uopšte ”forsiranog prisustva” snaga NATO-a u Crnom moru kriza u Ukrajini i spajanje Krima sa Rusijom. Istina, kopneni manevri na teritoriji same Ukrajine uz učešće Amerikanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << su u suštini otkazani. Očigledno, bilo bi previše otvoreno.

Kako ističu pojedini posmatrači, sam po sebi Briz je bio politički korektan. Školsko-borbeni zadaci su se rešavali relativno daleko od obala Ukrajine, a u sastavu grupacije su prevladavali minolovci i stražarski brodovi, bila je samo jedna američka krstarica Vella Gulf sa sistemom PVO Idžis i krstarećim raketama Tomahavk, jedna italijanska raketna fregata Aviere i turska podmornica. Ipak u NATO štabu su podvukli da su manevri jasna demonstracija solidarnosti i kolektive odbrane. Pri tome prisustvo NATO vojnih brodova u Crnom moru nosi upravo ”forsirani” karakter.

Glavni zadatak zapadnih saveznika je da pokažu Rusiji ozbiljnost svojih namera, smatra potpredsednik PIR-centra Dmitrij Polikanov.

- Oni su prvobitno postavili sebi plan da NATO treba da jača moć ukrajinske armije. I pošto ne mogu da vrše direktan uticaj da ovu moć ojačaju, oni je jačaju indirektno. U datom slučaju manevrima. A povodom toga da se pokaže još jednom Rusiji ozbiljnost namera, to je sasvim ispravo istaknuto. Zato što su oni već nekoliko puta ponovili da neće više voditi sa Rusijom dijalog kao ranije.

Objavljeno je da već za nekoliko dana ratna mornarica SAD i Ukrajine uvežbavaju zajednička dejstva u okviru godišnjih manevara Sea Breeze. Planirano je uplovljavanje savezničkih brodova u luku Odese.

Sa tačke gledišta ruskih stručnjaka, povećana aktivnost NATO-a u Crnom moru u kontekstu ukrajinske krize uporediva je sa ucenom. A međunarodni manevri služe kao formalni povod za jačanje NATO pozicija u regionu, smatra politikolog Semjon Bagdasarov.

- Cilj ovih manevara se sastoji u sledećem: to je, da tako kažemo, vojno-politički pritisak na Rusku Federaciju. To je demarš političkog karaktera. To je korisno NATO zemljama i u prvom redu SAD. Zato što je očigledno da se stvar na jugoistoku Ukrajine neće završiti brzo. Treba izvršiti pritisak na Rusiju, to kao prvo. Drugo. Očigledno se vrši priprema agresije protiv Krima.

Oružane snage SAD i njihovih saveznika od proleća su pokrenule neviđenu aktivnost u Istočnoj Evropi. Na majskim manevrima u Estoniji bio je postavljen rekord — 6 hiljada angažovanih vojnika i oficira. Ipak manevri Rapid Trident zakazani za jul na najvećem u Istočnoj Evropi Javorovskom poligonu u Lavovskoj oblasti odloženi su na neodređeno vreme. Očigledno Vašington se ne odlučuje da direktno uvede američke vojnike u zemlju gde se vodi pravi građanski rat.

Komentariše direktor Centra za društveno-politička istraživanja Vladimir Jevsejev.

- U uslovima građanskog rata u Ukrajini takvi manevri imaju provokacioni karakter. Očigledno jastrebovi koji sada upravljaju i Briselu i koji se mešaju u poslove Ukrajine od strane Vašingtona neadekvatno vide situaciju. Korišćenje takve vrste manevara kao element pritiska na Rusiju uvek će dobiti dostojni odgovor, u tom slučaju da za to bude bilo preke potrebe.

Kako je isticao još na proleće šef Generalštaba Oružanih snaga RF Valerij Gerasimov, zapadni saveznici jačaju svoje snage u Pribaltiku, Poljskoj i Rumuniji, kao i vojno prisustvo u Baltičkom, Crnom i Sredozemnom moru. Mi ne možemo da ostanemo po strani od događaja, izjavio je vojni načelnik.

Čitajte više na Ukrajina iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: REUTERS/Stoyan Nenov    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.