Brisel: Sprečeni da okupiraju NATO

Izvor: B92, 01.Apr.2012, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Sprečeni da okupiraju NATO

Brisel -- Nekoliko stotina mirovnih aktivista privedeno je popodne nakon neuspešnog pokušaja da okupiraju sedište Severnoatlantskog pakta u predgrađu Brisela.

Vise hiljada aktivista iz nekoliko zemalja okupilo se danas oko ograđenog kompleksa koji čini sedište NATO-a na severnom obodu Briselu sa idejom da pokušaju da ga okupiraju i simbolično proglase zatvaranje NATO-a kao "pretnje svetskom miru".

Demonstanti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u jednom trenutku probili policijski kordon postavljen oko sedišta Alijanse, ali niko od njih nije uspeo da preskoči ogradu. Belgijska policija, koja je koristila konjičke jedinice kako bi zaustavila demonstrante, privela je 483 osobe zbog kršenja zakona o javnim okupljanjima, saopštio je portparol briselske policije Kristijan de Konik. Taj zakon zabranjuje demonstracije u blizini vojnih objekata, a De Konik je rekao da će do kraja dana svi uhapšeni biti pušteni.

U akciji, koju je uz podršku istomišljenika iz ostalih delova Evrope organizovala belgijska grupa "Akcija za mir", nije bilo povređenih ni materijalne štete. U poslednjih pet godina bilo je tri slična pokušaja pacifista da prodru u sedište NATO-a, koji su se takođe završili masovnim privođenjem demonstranata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.