Bredli M2A2 stigao u Hrvatsku

Izvor: B92, 06.Dec.2023, 15:46

Bredli M2A2 stigao u Hrvatsku

Prvi kontigent američkih borbenih vozila pešadije Bredli M2A2 za Oružane snage Hrvatske stigao je jutros u Rijeku.

Reč je o 22 od ukupno 89 borbenih vozila koja bi u narednom periodu trebalo da zamene vozila proizvedena u bivšoj SFRJ.

"Ova moćna platforma će ojačati kapacitete Hrvatske vojske, odbrambenu poziciju NATO u regionu i ponuditi poboljšane mogućnosti hrvatskoj vojsci za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama SAD", navedeno je u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na zvaničnom profilu na društvenoj mreži Iks.

Borbena vozila će biti transportovana u pogon za specijalna vozila "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu gde će biti potpuno obnovljena. Proces opsežne obnove sastojaće se od pogonskog sklopa vozila, ugradnje novih sistema naoružanja, bojanja i pregleda, navedela je ambasada.

Potom će osoblje "Đure Đakovića" biti osposobljeno i opremljeno za dugoročno održavanje vozila, a postojaće mogućnost za rad na vozilima Bredli drugih partnerskih zemalja.

U saopštenju je ukazano da je Đuro Đaković izabran zbog tehničke stručnosti I snažnog ugleda kompanije.

Otpravnik poslova Mark Fleming ocenio je da nabavka "bredlija" označava još jedno ključno zajedničko američko-hrvatsko ulaganje u hrvatsku odbranu i kolektivnu bezbednost kao bliskih NATO saveznika, navodi se u saopštenju.

"Duboko cenimo naše blisko partnerstvo s hrvatskom vladom na ovom važnom projektu za dobrobit naših zemalja", istakao je Fleming.

U saopštenju se dodaje da SAD "s ponosom podržava hrvatski program Bredli i zajedničke obaveze prema NATO savezu", kao i da su zbog toga obezbedili gotovo 57 milona dolara bespovratne vojne pomoći za taj program da bi povećali rashode Hrvatske od 145,2 miliona dolara.

Takođe se dodaje da će Nacionalna garda Minesote pomoći Hrvatskoj u izgradnji, održavanju i integraciji sposobnosti Bredli vozila kroz dugoročne inicijative Programa državnog partnerstva zajedno s hrvatskom vojskom.

U saopštenju je ocenjeno da "to pokazuje da odbrambena saradnja ostaje kamen temeljac bilateralnih odnosa SAD i Hrvatske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.