Braun: CG treba da uđe u NATO

Izvor: B92, 28.Jul.2013, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braun: CG treba da uđe u NATO

Podgorica -- Ambasadorka SAD u Podgorici izjavila je da Vašington veruje da bi Crna Gora imala mnogo koristi od članstva u NATO, ali konačnu odluku o tome donose građani.

Ambasadorka SAD-a u Podgorici Sju Kej Braun je u intervjuu današnjih podgoričkim „Vijestima“, ocenila da mnogi građani Crne Gore nemaju definisan stav o članstvu u NATO. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

“Neophodno je da Vlada Crne Gore još više informiše javnost i organizuje debate na tu temu. Važno je da Vlada direktno komunicira sa građanima o tome šta NATO znači za Crnu Goru i koje koristi bi Crna Gora imala od članstva”, kazala je Braun.

Upitana šta očekuje od opozicionih partija kad je reč o NATO-u, ona je konstatovala da su mnogi crnogorski lideri iz različitih političkih stranaka saglasni da bi članstvo Crne Gore u Alijansi bilo korisno za građane.

Sve partije treba da na konstruktivan način učestvuju u razumljivoj debati o NATO-u. One političke stranke koje su za pristupanje Crne Gore NATO-u treba aktivnije da izražavaju svoj stav i da detaljnije prezentuju svoje mišljenje javnosti, jer pitanje članstva nije isključivo stvar pojedinačne vlade, partije ili grupe ljudi, već se tiče društva u celini”, navela je američka ambasadorka.

Braun je onima koji se protive članstvu u NATO preporučila da “budu otvoreni za nova saznanja, da dobiju više informacija o Alijansi i o tome šta bi to značilo za Crnu Goru danas i u budućnosti".

Ona je dodala da su i referendum i glasanje u parlamentu legitimni načini kako Crna Gora može zvanično da odluči da li želi da se priključi NATO-u.

Crna Gora se trenutno nalazi u Akcionom planu za članstvo (MAP), koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.