Bojčić: Tužilaštvo odbija istragu pogibije radnika RTS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2015, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojčić: Tužilaštvo odbija istragu pogibije radnika RTS-a

Pridruženi član Komisije za istraživanje ubistava novinara Miroslav Bojčić izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da Tužilaštvo odbija da pokrene istragu za slučaj pogibije radnika RTS-a za vreme NATO bombardovanja Srbije. Bojčić je najavio da će Komisija uskoro pokrenuti istragu o ovom, kako je rekao, "najkrupnijem državnom zločinu".

"Za razliku od ostalih slučajeva u kojima Tužilaštvo aktivno sarađuje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u slučaju pogibije radnika RTS-a suočeni smo sa odbijanjem Tužilaštva da pokrene istragu, jer ne želi da procesuira taj zločin", istakao je on u emisiji "Jedan na jedan" RTV-a.

Naveo je da su se i porodice ubijenih u više navrata obraćali Tužilaštvu u tom pogledu, ali da su se tamo oglašavali nenadležnim, da bi kasnije sve bilo prebačeno na više javno tužilaštvo, gde je slučaj dodeljen bivšem vojnom tužiocu koji je, prema njegovim rečima, tu istragu zaustavio, pri čemu je i značajan deo dokumentacije izgubljen.

"Bio sam sa predstavnicima porodica kada su nas obavestili da neće pokrenuti istragu jer, kako tvrde, nema indicija na osnovu kojih bi to mogli da učine", kazao je Bojčić.

On je rekao i da nema nikakvog spora da je državni vrh Srbije bio obavešten da će te noći biti bombardovana zgrada Televizije u Aberdarevoj, navodeći da su te informacije imale i vojne i civilne tajne službe.

"Nema sumnje da je državni vrha to znao. Na suđenju Dragoljubu Milanoviću Tužilaštvo je tražilo od Ministarstva odbrane da kaže imaju li saznanja da se znalo da će zgrada biti bombardovana. Dva nezavisna izvora iz službi bezbednosti potvrdili su tad da su ta saznanja imali", rekao je Bojčić, dodajući da su njihovi izveštaji pohranjen u jedinstven dosije, koji je proglašen tajnim i predat na čuvanje .

Prema njegovim rečima, porodice ubijenih i njihovi zastupnici potraživali su taj dokument od prethodnih ministara odbrane, ali ga nisu dobili. Dodao je da im je ministar Dragan Šutanovac 2007. godine potvrdio da taj dosije postoji i obećao da će im omogućiti uvid, ali to nikad nije učinio.

Bojčić kaže da je nešto kasnije sačinjena i kopija tog dosijea koja je stavljena u novi dosije broj 209. On je rekao da su potom kružile informacije da je dokument uništen, ali kaže da on ne ne veruje u takvu informaciju.

On je najavio da će Komisija uskoro uputiti konkretne zahteve Ministarstvu odbrane u tom pogledu, među kojima i pitanje "ko je naredio uništavanje prvog dosijea broj 466, ukoliko je uništen", te zatražiti da se saslušaju određena lica iz Ministarstva odbrane.

"Istraga je fokusirana na vojsku, jer je bila upozorena na bombardovanje. Dakle, to je urađeno sa pristankom vojske. To je bio ratni zločin protiv vlastitog civilnog stanovništva i to ne može da zastari", istakao je.

Bojčić je ocenio da je "činjenica žrtvovanja radnika RTS dokaz da je to zločin protiv vlastitog civilnog stanovništva".

"To je bio najavljeni zločin. Glavni krivac je Slobodan Milošević, a suđenjem njegovim generalima i ostalim naredbodavcima tog zločina otvorila bi se vrata da se izađe i na međunarodni plan", ocenio je on.

Bojčić je kazao da porodice žrtava još nisu došle do dokumenata o uviđaju koji je obavljen nakon bombardovanja, te da je i taj izveštaj kod Vojske. Podsetio je i da su porodice ubijenih povele postupak protiv NATO u Strazburu 2001. godine, ali da ih država Srbija nije podržala ni dokumentarnim materijalom niti dokaznim materijalom.

"Ali, oni su to pokušali, za razliku od države i i navodnih patriota", rekao je Bojčić.

On je ocenio da je neverovatno da niko do sad nije tražio zapisnike sa sednice Vrhovnog saveta odbrane za vreme NATO bombardovanja, koji bi, kako smatra, mogli otkriti ko je dozvolio da se radnici RTS žrtvuju, navodeći da će to takođe biti jedno od pitanja Komisije Ministarstvu odbrane.

"Sva ubistva koja istražuje Komisija su državni zločin, a slučaj RTS je najkrupniji državni zločin. I dok se te stvari ne reše Srbija sigurno neće krenuti napred", zaključio je Bojčić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.