Bogdanović: Odlazak KFOR-a neprihvatljiv za Srbe

Izvor: RTS, 06.Avg.2009, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Odlazak KFOR-a neprihvatljiv za Srbe

Reagujući na izjavu novog generalnog sekretara NATO o smanjivanju KFOR-a, ministar Goran Bogdanović, navodi da bi za Srbiju bilo neprihvatljivo da kosovske snage bezbednosti zamene NATO, jer Srbi u njih ne mogu imati poverenja.

Novi generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen, smatra da KFOR treba da bude sveden na "male snage za reagovanje". Rasmusen je rekao i da bi trebalo da "svi zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odu s Kosova do kraja njegovog mandata na čelu NATO".

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da eventualni odlazak međunarodnih snaga zavisi od Saveta bezbednosti i da je KFOR jedina legitimna oružana snaga u koju kosovski Srbi imaju poverenja.

Za Srbiju bi bilo neprihvatljivo da kosovske snage bezbednosti zamene NATO, naveo je Bogdanović i istakao da situacija na Kosovu i Metohiji uopšte nije takva da može da se razmišlja o smanjenju snaga KFOR-a.

Ministar naglašava da Srbi na KiM još nemaju slobodu kretanja, da su suočeni sa etničkim sukobima, da je još prisutno skrnavljenje srpskih svetinja i da, zbog toga, još uvek ne postoji etničko poverenje između Albanaca i Srba.

"Ne možemo prihvatiti kosovske bezbednosne snage koje čine etnički Albanci, koje su monoetničke, jer su njihovi pripadnici učestvovali u tzv. OVK, koja je nažalost činila čak i zlodela. Ne mogu Srbi imati poverenja u takve oružane snage", zaključio je ministar Goran Bogdanović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Novi lider NATO-a doputovao u posetu Avganistanu

Izvor: VOA, 06.Avg.2009

Novi generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen doputovao je u prvu zvaničnu posetu Avganistanu, otkad je pre nekoliko dana preuzeo funkciju prvog čoveka 28-člane Alijanse. Bivši premijer Danske je..

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.