Bivši britanski poslanik : Srbija ne bi trebalo da bira između Rusije i NATO

Izvor: Blic, 25.Mar.2016, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši britanski poslanik : Srbija ne bi trebalo da bira između Rusije i NATO

Zemlje kao što je Srbija ne bi trebalo da budu primorane da biraju stranu, ocenjuje povodom polemike o približavanju Srbije NATO ili Rusiji bivši britanski poslanik Pol Kič.

U autorskom tekstu za časopis "Harvard internešenel rivju" on podseća da Srbija želi da uđe u EU ali da se proglasila vojno neutralnom.

"To ima smisla za Srbiju. Njene kulturne i istorijske veze sa Rusijom su dugotrajne i duboke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ocenjuje Kič, navodeći reči Svetozara Stojanovića da je "pluralizacija umesto singularizacija strane i bezbednosne politike ono što daje 'inteligentnu moć' malim državama kao što je Srbija. I bio je u pravu. Zemlje poput Srbije ne bi trebalo da biraju strane. I one to ne čine", ocenio je Kič.

Iako su, kako navodi, ruski mediji trenutno jako uzbujdeni što njihov stari prijatelj Srbija navodno postaje suviše bliska sa NATO, Srbija iz raznoraznih razloga, domaćih i diplomatskih, ničim ne nagoveštava da želi da uđe u NATO, iznosi se u tekstu.

Za razliku od toga, Srbija želi da se pridruži Evropskoj uniji, kaže autor napominjući da razume da Beograd želi ekonomsku sigurnost i carinsku uniju, bez obzira što on lično vodi kampanju za izlazak Britanije iz Unije.

Kič kaze da razume i zašto za razliku od njega, koji podržava NATO, vlada Srbije ima drugačiji stav.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je više puta rekao da Srbija ne planira da uđe u NATO. Sa svoje strane, NATO je to priznao saopštivši nedavno da "u potpunosti poštuje srpsku politiku vojne neutralnosti," podseća on.

Bivši britanski poslanik se osvrće i na nedavno ratifikovan sporazum o logističkoj saradnji sa NATO koji je izazvao kritike nekih u javnovsti i ukazuje da je to zapravo samo nastavak sporazuma koji je svojevremeno potpisala vlada na čelu sa DŠ.

"Neki Vučićevi politički oponenti su krenuli u napad glasno iznoseći mišljenje da je njihova zemlja sada pod de fakto okupacijom NATO," ali taj sporazum zapravo samo "uređuje niz sporazuma koje je 2006. godine potpisala vlada predvođena DŠ-om", dodaje se u tekstu.

Prvobitni sporazum je, kako objašnjava britanski političar, omogućavao vojnicima NATO slobodan prolaz kroz Srbiju za rasporađeivanje na Kosovu gđe je trebalo da štiti srpsko stanovništvo, a ovaj novi sporauzm ne samo da ne daje NATO nova prava već se zapravo po prvi put primenjuje recipročno dajući srpskoj vojsci ista prava koja je već uživao NATO.

Srbija je, kako navodi autor, ušla u Partnerstvo za mir 2006.godine kao i mnoge druge zemlje od kojih neke ne žele da uđu u NATO a niko ne tera ni Beograd u tom pravcu..

Američki predsednik Barak Obama je 2009. godine rekao da "Amerika neće nametati bezbednosni aranžman nijednoj drugoj zemlji," a to, kako ocenjuje Kič "ima smisla i za Srbiju."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.