Bitka na Paštriku je primer vojničke snage, veštine i hrabrosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2019, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka na Paštriku je primer vojničke snage, veštine i hrabrosti

"Bitka na Paštriku je primer vojničke snage, veštine, profesionalizma, besprimerne hrabrosti, i pobede, ali i deo naše zaboravljene istorije, planski i namerno zaboravljane, koja na ovaj način postaje deo našeg svakodnevnog života. Najveći deo Srbije nije čuo ni za planinu pod tim imenom, a kamoli za epopeju koja se tu odvijala. U vojničkom smislu, to je briljantna operacija, kojom su neprijatelju naneti strašni gubici, i koja se vodila do poslednjeg dana NATO agresije. To nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bila nikakva usputna operacija, nikakav sporedni pravac, to je bio magistralni pravac NATO agresije i želje da se kopnenom intervencijom uđe na prostor Kosova i Metohije, a onda ide i dalje" izjavio je ministar Vulin.

On je podsetio i naglasio " da nije bilo pobeda na Košarama i Paštriku, mi ne bismo imali kumanovski Vojno-tehnički sporazum o prekidu neprijateljstava, imali bismo bezuslovnu kapitulaciju iz koje ne proizilazi Rezolucija 1244, ni pregovora, ni nade Srbije da može da se bori za Kosovo i Metohiju i ljude koji žive na tom prostoru" izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na današnjoj konferencija za medije povodom najave premijere dokumentarno-igranog filma "Ratne priče sa Paštrika".

" Srbija je prošla dug period samoponištavanja. Srbija je prošla dug period u kome se stidela same sebe. Iako nije mogla da kaže čega se to, zapravo stidi, i koga se to ustvari stidi, koga to krije, od čega se krije. Taj period koji je prošao, prošao je zauvek. Ovo je naš način da zapišemo istoriju, da je zapišemo sa živim svedocima i da ne dozvolimo da nam bilo ko drugi ikada više piše istoriju. Zato mi danas pišemo svoju istoriju, onako kako je bilo, sa živim učesnicima, sa onima koji su svojim životima i svojom smrću ispričali istinu, baš tako kako je bilo" poručio je ministar Vulin dodajući da su tu nadu izborili pripadnici Vojske Jugoslavije i svi oni koji su uspeli da se izbore sa daleko nadmoćnijim neprijateljem.

Ministar odbrane je podsetio, da kada god nam je neko drugi pisao istoriju, prikazivani smo kao agresori, kao loši ljudi, kao loš narod, a naša deca nisu imala razlog da učeći iz te istorije budu ponosna na svoje očeve, i da se sutra bore za svoje sinove.

Danas, 20 godina kasnije, ocenio je ministar Vulin, na nama je da se ovim ljudima i na ovaj način zahvalimo, i da im, kada su već svojim životima i borbom obezbedili mesto u istoriji, to mesto i sačuvamo, kako bi mogli sa ponosom da ga pokažu svojoj deci.

" Prošlo je mnogo godina od kako su to mogli da pričaju punim srcem svojoj deci, jer i njihovi sinovi su decenijama bili učeni da nije bilo ni Paštrika ni Košara, da nije bilo ni herojskog otpora i da su Srbi sami krivi za NATO agresiju i zlo koje im se desilo. Nisu, jer Srbija ničim nije izazvala NATO agresiju, ne može ni na koji način biti kriva i Srbija se beskrajno ponosi svakim svojim vojnikom, oficirom, podoficirom i policajcem koji je branio SRJ i našu Srbiju" naglasio je ministar Vulin.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: Bitka na Paštriku primer vojničke snage, hrabrosti...

Izvor: Večernje novosti, 21.Maj.2019

Najveći deo Srbije nije čuo ni za planinu pod tim imenom, a kamoli za epopeju koja se tu odvijala. U vojničkom smislu, to je briljantna operacija, kojom su neprijatelju naneti strašni gubici i koja se vodila do poslednjeg dana NATO agresije Dokumentarno-igrani film "Ratne priče...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.