Izvor: Beta, 01.Feb.2010, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost merilo za integraciju na Kosovu

BRISEL, 1. februara 2010. (Beta) - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je u ponedeljak u Briselu da će Atlantski savez podržati sve poteze koji jačaju mir i stabilnost na Kosovu, "uključujući integraciju svih zajednica u kosovsko društvo".

Rasmusen je time, na novogodišnjem prijemu za novinare u NATO, odgovorio na pitanje o tome da li Atlantski savez podržava plan Medjunarodne civilne kancelarije (MCK) na Kosovu za proširenje vlasti Prištine na sever Kosova.

Rasmusen je potvrdio da je u petak o tome razgovarao u Briselu sa šefovima MCK i Euleksa, Piterom Fejtom i Ivom de Kermabonom. Zvaničnici u sedištu NATO su agenciji Beta preneli da atlantski partneri još nisu u Savetu NATO raspravljali o Fejtovom planu za sever Kosova, za koji su zvaničnici u Evropskoj uniji rekli da nije i plan EU.

Rasmusen je naglasio da će Kfor, pošto je upravo odlučio da smanji snage na 10.200 vojnika, dalje smanjenje razmotriti kada to bude dozvolilo stanje bezbednosti na Kosovu.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.