Bez Srbije u vežbi NATO u Gruziji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2009, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez Srbije u vežbi NATO u Gruziji

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras da Srbija neće učestvovati ni u jednom projektu koji predstavlja bezbednosnu pretnju Ruskoj Federaciji, niti bilo kojoj drugoj državi, pa tako neće nastupiti ni na predstojećim vojnim vežbama NATO-a u Gruziji.

"Naša politička odluka u toku prethodne nedelje je napravljena u svetlu aktuelnih događanja, u svetlu iznošenja u javnost zvaničnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stava Ruske Federacije koji se protivi održavanju NATO vežbe u Gruziji. Srbija neće biti deo tog projekta", rekao Jeremić za B92.

Prijatelj i partner Ruske Federacije

Jeremić je pojasnio da učešće u Partnerstvu za mir omogućava zemljama da biraju gdje žele da budu prisutni i u kojim projektima žele da učestvuju.

"Mi biramo da ne budemo prisutni u vežbama, projektima, manevrima za koje Ruska Federacija proceni da ugrožavaju njene bezbednosne interese, jer smo blizak prijatelj i partner Ruske Federacije", naglasio je Jeremić.

NATO je ranije saopštio da će se u Gruziji, od 6. maja do 1. juna, održati vojne vežbe u kojima će učestvovati 1.300 vojnika iz 20 zemalja, među kojima su trebala da se nađu i dva pripadnika Vojske Srbije.

Rusija je, na najavu ove vežbe, reagovala oštrim protestom i otkazala učešće na prethodno najavljenom sastanku Saveta NATO-Rusija na ministarskom nivou, koji je trebao da se održi 19. maja.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Dušan Spasojević nedavno je izjavio da je ta vojna vežba bila predviđena još sredinom prošle godine, kada se nije moglo pretpostaviti da će doći do sukoba između Rusije i Gruzije.

"Odluka je tada doneta jednoglasno na Vladi, ali izvršićemo dodatne konsultacije o tome da li ćemo učestvovati u ovoj vežbi", rekao je tada Spasojević.

Srbija podržava Dejtonski sporazum

Ministar Jeremić izjavio je, takođe večeras, da Srbija podržava Dejtonski sporazum i sve oko čega se dogovore tri naroda u BiH.

Jeremić je naveo da Srbija podržava Dejtonski sporazum, navodeći da može da se menja jedino uz saglasnost sva tri naroda u BiH.

"Sve oko čega se budu složila tri naroda u BiH podržava i Srbija", rekao je Jeremić, objašnjavajući svoju izjavu za "Vašington tajms".

Jeremić je rekao da ne postoji apsolutno nikakva razlika u stavovima u pogledu na BiH između njega i predsednika Srbije Borisa Tadića.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić je prošle sedmice za "Vašington tajms" ocenio da je "bizarno" i "nelogično" da BiH kao protektorat UN u januaru postane članica Saveta bezbednosti UN.

"Moramo odlučiti da li ćemo dopustiti da se u BiH postepeno uspostavi demokratija ili možemo reći - ovo nije zemlja, već protektorat i mi ćemo dovesti visokog predstavnika sa ogromnim ovlašćenjima poput indijskog vicekralja. Možda nam je to potrebno, ali onda treba da prestanemo da se pretvaramo da je to država", rekao je Jeremić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.