Beriša: Izveštaj Martija rasistički

Izvor: B92, Tanjug, Fonet, 27.Jan.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beriša: Izveštaj Martija rasistički

Tirana -- Albanski premijer Salji Beriša rekao da je izvestilac SE Dik Marti rasista, a rezolucija o trgovini organima propaganda kao iz doba Slobodana Miloševića.

Nakon usvajanja rezolucije o trgovini organima na Kosovu i Albaniji, on je izrekao nove optužbe na račun autora izveštaja na osnovu kog je usvojena rezolucija.

"Želim da naglasim da je izveštaj rasistički. Želim takođe da naglasim da ove optužbe nisu nove. One su fabrikovane još od Miloševićeve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propagande posle NATO napada na balkanskog Sadama", kazao je on.

"Ove optužbe su bile predmet istrage i rezultat je da nisu tačne", izjavio je Beriša posle jučerašnje sednice vlade, prenela je agencija ATA.

Albanski premijer rekao je da je "Albanija u potpunosti otvorena za istragu svakog inča njene teritorije za optužbe koje proizilaze iz Martijevog izveštaja".

Neuobičajno oštre Berišine optužbe izvestilac Saveta Evrope je odbacio kao neosnovane.

"Razumljivo je da me na Balkanu optužuju da sam instrument Srba ili Rusa. To je dobro poznata šema po kojoj se izmisli spoljni neprijatelj da bi se učvrstila vlast.Te uvrede su ne samo vulgarne, nego predstavljaju i političku zloupotrebu tog izveštaja radi rešavanja unutrašnjih problema sa kojima se Beriša u Albaniji suočava", rekao je Bi-Bi-Siju Dik Marti.

Inače, Beriša je trebalo da učestvuje na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ali je od toga odustao zbog političke krize u Albaniji.

Bez pregovora do istrage

Iz Alijanse za budućnost Kosova pozivaju kosovske zvaničnike da ne počnu pregovore sa Beogradom dok pravosuđe ne odgovori na sve optužbe iz izveštaja Dika Martija.

Pomoćnik predsednika Alijanse novo Kosovo Ibrahim Makoli rekao je da je rezolucija „politički dokument i otežava i čini nemogućim održavanje razgovora Kosovo – Srbija"

On je dodao da ta rezolucija "onemogućava angažovanje na pomirenju na uzburkanom Balkanu".

Makoli je rekao da ANK želi da Evropska komisija formira međunarodnu komisiju koja bi istražila sve zločine počinjene na Kosovu.

"Nemamo nikakvih razloga da se bojimo te istrage, naprotiv, vrlo smo zainteresovani da istina o Kosovu bude dostupna međunarodnom javnom mnjenju", rekao je Makoli

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.