Izvor: Glas javnosti, 09.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden podržao Gruziju

Istog dana kada je pomoćnik ruskog predsednika vlade Sergej Ivanov ocenio „veoma pozitivnim“ izlaganje američkog potpredsednika Džozefa Bajdena o rusko-američkim odnosima na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu, Bajden je izrazio podršku Tbilisiju u ime nove američke administracije rekavši da je na Gruziji da odluči da li će postati članica NATO.

Na pitanje novinara, posle susreta s gruzijskim predsednikom Mihailom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Sakašvilijem, da li podržava prijem Gruzije u NATO, Bajden je rekao da se „zalaže za trajnu nezavisnost i autonomiju Gruzije. Na Gruziji je odluka (o članstvu u NATO).“

Ovim je Bajden jasno stavio do znanja da se kurs SAD u odnosu na pitanje Gruzije neće bitno promeniti u odnosu na vreme administracije Džordža Buša. Na samitu NATO u Bukureštu u aprilu, Gruziji i Ukrajini je nagovešteno da bi mogle da postanu članice Alijanse, što je razbesnelo Rusiju, sa kojom Obama želi da poboljša odnose.

Signali o težnjama za to poboljšanje došli su i juče na marginama konferencije u Minhenu. Na pitanje novinara kako ocenjuje govor koji je Bajden održao prekjuče pred učesnicima konferencije, Ivanov je izjavio: „Veoma pozitivno“, izrazivši ubeđenje da će to doprineti poboljšanju rusko-američkih odnosa.

Američki potpredsednik u subotu je u Minhenu izjavio da je trenutak da se obnove odnosi sa Rusijom koji su u poslednje vreme „opasno skrenuli s puta“.

Bajden je, međutim, rekao da SAD neće prihvatiti da separatističke oblasti u Gruziji budu deo Ruske „sfere uticaja“ i da SAD „nikada neće priznati Abhaziju ili Južnu Osetiju kao nezavisne države“.

„SAD odbacuju tvrdnju da dobitak za NATO znači gubitak za Rusiju ili da je ruska snaga slabost za NATO“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija i NATO treba da sarađuju kako bi porazili terorističku organizaciju Al Kaidu i talibane u Avganistanu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je bila na čelu zemalja koje su se suprotstavile Bušovim pritiscima da Gruzija uđe u NATO, rekla je prethodno na konferenciji da bi Gruzija mogla jednog dana da postane članica NATO, ali nije precizirala nikakav rok za to.

Iako je Bajden u Minhenu predstavio smernice nove, promenjene američke spoljne politike, nakon susreta s Ivanovim ostaje da se vidi u kom smeru će ta politika ići kada su u pitanju ključni odnosi - sa Rusijom.

Vidite gada, zmirka ocima krivi ustima .

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.