Bajden izrazio saučešće porodicama stradalih u NATO bombardovanju

Izvor: Press, 17.Avg.2016, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden izrazio saučešće porodicama stradalih u NATO bombardovanju

Potpredsednik SAD Džozef Bajden je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Akleksandrom Vučićem rekao da želi da iskoristi tu priliku i izrazi saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje voljene u NATO kampanji.
Foto: Tanjug
 
"SAD i Srbija, naravno,  ne slažu se oko svakog pitanja, ima mnogih ožiljaka i rana koje su žive iz 90'ih godina, ali ja se nadam da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ćemo peduzeti korake i da će to učiniti druge nove generacije, te da će ceo region biti obeležen ekonomskim rastom", izjavio je Bajden. 
Veoma cenim vašu izjavu da ćete preuzeti odgovornost za ono što je pogrešno rađeno u prošlosti, dodao je obraćajući se Vučiću, uz nadu da će to uraditi i druge zemlje u regionu. 
"I to je važan korak ka izlečenju", poručio je Bajden, a onda dodao:  
"Hteo bih da izrazim saučešće svim porodicama koje su izgubili svoje voljene u NATO kampanji". 
On je dodao da je samo nekoliko meseci nakon što je Barak Obama izabran za predsednika 2009. bio u Srbiji objasnivši da je to bio izraz želje  SAD da pokažu privrženost Srbiji i ljudima u regionu i jačanju odnosa dve zemlje. 
"I zbog istih razloga sam danas ovde. Jedina razlika od tada je što smo postali još bliži prijatelji", rekao je Bajden na konferenciji za novinare.
Ja sam iz prve ruke svedok velikog napretka Srbije

Potpredsednik SAD Džozef Bajden poručio je danas da je Srbija ključni politički i ekonomski kamen temeljac za ceo region.
Bajden je u zajedničkom obraćanju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je ujedinjen i miran region Zapadnog Balkana izuzetno bitan za celu Evropu, a u tom smislu je govorio o značaju Srbije za region. 
"Srbija predstavlja ključni kamen temeljac politički i ekonomski za ceo region i liderstvo Srbije izuzetno je važno za ovaj deo Evrope", poručio je Bajden i dodao da izuzetno poštuje i liderstvo Aleksandra Vučića, koje je pokazao, kako je rekao, u važnim situacijama.
"Gospodine premijeru, prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobednikom na mnogim poljima. I predsednik Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima sa Hrvatskom", rekao je Bajden, obraćajući se Vučiću.
"Pohvalio sam premijera da je učinio napore na širem pomirenju u regionu, mislim na posetu Srebrenici i potpisivanje Deklaracije sa Hrvatskom, za šta treba puno političke hrabrosti i liderstva", rekao je potpredsednik SAD.
On je istakao da Srbija mora da bude deo demokratske Evrope.
Neki momenti naše zajedničke istorije bili su izuzetno bolni, rekao je Bajden i dodao da je srećan što je u odnosima Srbije i SAD otvoreno novo poglavlje.
"Izražavam saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje voljene u NATO kampanji", rekao je Bajden.
On je takođe zahvalio za dobrodišlicu na aerodromu. 
Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je za celu Evropu bitno da region bude ujedinjen i miran, i da je Srbija kamen temeljac regiona.  
"Rekao sam dok smo se vozili kako smo dobili divnu dobrodošlicu. Stajali smo na platformi kada sam rekao da će vaši vaterpolisti stajati na istoj takvoj kao mi", rekao je Bajden komentarišući dešavanja na Olimpijskim igrama.  
Moja poseta je kratka, ali mislim da smo mnogo postigli. Znamo se dugo, Obama i ja poštujemo liderstvo u važnim situacijama, posebno u odnosima sa Hrvatskom", dodao je Bajden.  
Bajden navodi da je u Srbiju poslednji put došao 2009. godine, samo nekoliko meseci od kako je Obama postao predsednik, a time su, kako kaže, želeli da pokažu značaj regiona. 
Kako kaže, protekle tri decenije je gledao sve susede Srbije „Hrvatsku, Kosovo i druge u okruženju". 
  „Za celu Evropu je bitno da ceo region bude ujedinjen i miran. Srbija je ključan kamen temeljac za ceo region Jugoistočne Evrope", rekao je Bajden. 
Nakon toga Bajden je ispričao kako se u Splitu susreo sa Titom u Splitu.  
„To je bila moja prva poseta, bio sam posle mnogo puta. Iz prve ruke sam bio svedok prvog napretka u relativno kratkom periodu. Bio sam 2009. godine i SAD su posvećene narodu Srbije", rekao je Bajden. 
"Nakon toga sam bio puno puta i verujem da ovo danas, ove godine, ovaj period prava mogućnost za Srbiju. Ja sam iz prve ruke svedok velikog napretka Srbije u kratkom periodu", rekao je potpredsednik SAD i dodao da je njegova zemlja posvećena podršci narodu Srbije i načinu njenog daljeg naprtka.
"To ne činimo zato što smo plemeniti, već zato što je u interesu SAD da Srbija napreduje", kazao je Bajden i dodao:
"Ja zaista u to verujem".
Srbija, prema njegovim rečima, jednostavno mora da bude demokratski deo EU, jer je to u interesu Srbije i Evrope, kao što je u interesu Evrope da bude "jedinstvena i u miru".
"Mi radimo na tome da promeni te okolnosti i pretvorimo u realnost. Srbija je uspešna, ima svoje liderstvo i to je od ključne važnosti", kazao je Bajden.
Osvrnuvši se na dugu istoriju odnosa SAD i Srbije, američki potpredsednik je konstatovao da ti odnosi nekada nisu bili dobri, da su neke stvari, kako je rekao, bile bolne.
Ali, istakao je, ponosan je da je započelo novo poglavlje na obostranom poštovanju.
Bajden je rekao da je sa premijerom Vučićem razgovarao o unapređenju partnerstva dveju država, o načinu kretanja napred, o razgovorima Beograda i Prištine u Briselu.
"Nista nije jednostavno, trebaće jako puno rada i puno političke volje, ali mislim da ćete vi nastaviti da ovu situaciju dalje unapređujete", kazao je Bajden i dodao da je to tim pre jer su, kako je rekao, obe strane opredeljene napretku.
Bajden je rekao da je druga važna stvar za Srbiju da nastavi putem reformi, te da postoje određeni uslovi kada globalne kompanije hoće da investiraju, a hoće samo u zemljama gde postoji demokratija, a ne u totalitarnim režimima.
U SAD, tvrdi, postoji interesovanje za direktne investicije u Srbiju.
"Imate talentovano stanovništvo i  budućnost kaoja daje nadu i zato SAD stoje iza toga da pomognu na putu Srbiji ka EU i reforme koje je usvojila vlada. Predviđanje većeg rasta znači još veće investicije iz SAD", rekao je.
Ukazao je da su SAD omogućile hiljade novih mesta u Srbiji i to će rasti kako budu rasle naše ekonomske veze. 
"Ja vam čestitam i želim da Srbija otvara nova poglavja za pregovore za EU. To su važni koraci da se Srbija uspostavi u šitem koji će biti otvoren za svakoga, a vladavina prava je kičma svih uspešnih demokratija, a jednostavno ekonomski napredak ide sa demokratijom", rekao je.
On je istakao da su sloboda štampe i slobodno izražavanje veoma važni na putu ka boljem životu, te da glas građanskog društva mora biti stimulisan i ohrabren. 
Osvrnuvši se na dugu istoriju odnosa SAD i Srbije, američki potpredsednik je konstatovao da ti odnosi nekada nisu bili dobri, da su neke stvari, kako je rekao, bile bolne.
Ali, istakao je, ponosan sam da smo počeli novo poglavlje na obostranom poštovanju.
Bajden je kazao da je su SAD i Srbija upostavile novi sporazum o ekstradiciji koji će omogućiti bolju saradnju naših dveju zemalja u oblasti policije i sprovođenja zaona.
"Postoje određene međunarodne norme koje se moraju poštovati. Ovaj sporazum će omogućiti bolju saradnju i pomoći će rešavanju sve više rastućem pitanju bezbednosti. Naše vojske se bore protiv ISISA i mi pomažemo Srbiji da se bolje opremi vojno i da bude u stanju da sarađuje sa NATO", kazao je Bajden.
 
Moja unuka sad veruje da sam mnogo važan
Potpredsednik SAD Dzozef Bajden našalio se danas kako njegova unuka posle dobrodošlice kakva mu je priređena u Beogradu misli da je - bitan.
"Da vam se zahvalim za dobrodišlicu na aerodromu. Učinili ste mojoj unuci da veruje da sam ja jako važna ličnost", rekao je Bajden na pres konferenciji sa premijerom Aleksandrom Vučićem.
Pre toga, dok je premijer Srbije govorio kako se nada da njegov gost vreme koje je proverio u Srbiji neće smatrati izgubljenim i "protraćenim", Bajden je ubedljivo odmahivao glavom, želeći da stavi do znanja da to nije slučaj.
Vučić je takođe izrazio zadovoljstvo pobedom srpskih košarkašica nad ekipom Australije na Olimpijadi u Riju.
Bajden je primetio da je dobro kad lideri koji su angažovani na spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima govore o sportskim medaljama.
"Rekao sam dok smo se vozili kako smo dobili divnu dobrodošlicu. Stajali smo na platformi kada sam rekao da će vaši vaterpolisti stajati na istoj takvoj kao mi“, rekao je Bajden komentarišući dešavanja na Olimpijskim igrama.
 
Agencije: Bajden izrazio saučešće zbog NATO bombardovanju
Svetske agencije istakle su u svojim izveštajima da je potpredsednik SAD Džozef Bajden tokom jučerašnje posete Beogradu pozvao na poboljšanje odnosa Beograda i Prištine i izrazio šaučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije u NATO bombardovanju 1999. godine.
Rojters primećuje da je Bajden prvi visoko rangirani američki zvaničnik koji je načinio takav gest posle intervencije zapadne vojne alijanse. 
AP konstatuje da je vojna intervencija NATO-a okrenula mnoge Srbe od njihovih generalno pro-zapadnih pogleda, prema tradicionalnom slovenskom savezniku - Rusiji.  
"Bajdenova poseta podvlači želju Vašingtona da održi uticaj na Balkanu, dok Moskva radi na tome da zadrži Srbiju - jednog od poslednjih preostalih saveznika u regionu - na svojoj strani", ocenjuje američka agencija.
Prema navodima Rojtersa, SAD su veoma popularne među Albancima na Kosovu, koji ih smatraju "spasiocima", ali u Beogradu ozlojeđenost  je i dalje snažna zbog NATO bombardovanja, čiji tragovi se još mogu videti na javnim zgradama u centru srpske prestonice. 
Bajdenova poseta takođe ukazuje na zabrinutost Vašingtona zbog sporog tempa pomirenja u regionu, i to 17 godina posle NATO bombardovanja i 21 godine posle mirovnog sporazuma u BiH, ukazuje AP.
Agencije ističu i Bajdenovu ocenu da je Srbija ključna zemlja za mir u regionu.
AP prenosi i izjavu premijera Aleksandra Vučića da je "potrebna samo iskra da izazove haos" i da je "Srbija posvećena miru u regionu.
Očekuje se da će Bajden, koji iz Beograda putuje u Pristinu, pozvati kosovske lidere da primene Briselski sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom, dodaje AP. 
Svetske agencije, takođe, javljaju da su pristalice Srpske radikalne stranke sa liderom Vojislavom Šešeljom na čelu organizovale protest zbog posete Bajdena, i navode da su oni nosili majice sa porukom "Glasajte za Trampa".
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.