BUKTI RAT IZMEĐU HRVATSKOG RUKOVODSTVA: Milanović žestoko udario na Plenkovića zbog NATO - On živi da se negde preparkira

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Apr.2023, 18:42

BUKTI RAT IZMEĐU HRVATSKOG RUKOVODSTVA: Milanović žestoko udario na Plenkovića zbog NATO - "On živi da se negde preparkira"

Žestoke reči Milanovića upućene Plenkoviću.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da je bitno da se datum parlamentarnih izbora ne prilagođava interesima i ambicijama premijera Andreja Plenkovića,    

 - On živi za to, on živi da se negde preparkira, to je potpuno jasno - rekao je Milanović, komentarišući vesti o Plenkoviću kao potencijalnom kandidatu za novog generalnog sekretara NATO-a.   

Milanović >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je poručio je da Hrvatska ne sme biti "talac" premijerovih ambicija.  

- Meni je bitno da se izbegne to da se datum izbora prilagođava potrebama predsednika vlade i njegovoj ambiciji da se ubaci u neko visoko međunarodno telo - upozorio je Milanović, izvestila je agencija Hina.  

On je dodao da pozicija šefa NATO-a "nikada nije zamišljena ni funkcionisala kao nešto kreativno i politički važno" i da je u vremenima kriza šef NATO-a medijski prisutniji, ali da će kandidat "morati da se dopadne Vašingtonu i Parizu", kao i da Francuska otvoreno pokazuje da ima problema sa samostalnošću generalnog sekretara Alijanse.  

Kao potencijalni kandidati spominju se još rumunski predsednik Klaus Johanis i estonska premijerka Kaja Kalas.  

Hrvatski predsjednik smatra da bi Johanis mogao biti ozbiljan kandidat jer je Rumunija veća od Hrvatske, duže je u NATO-u i jer je tamo stacionirana elitna američka divizija.  

Milanović je rekao da ne vidi Plenkovića na toj poziciji.  

- Tamo u principu moraš vezati konja gde ti gazda kaže, a Plenkovićeva cela karijera je zabij nož u potkolenicu onom ko ti je pomogao - rekao je Milanović i dodao da "barem jednom pretkomorom srca" podržava da Plenković postane novi šef NATO-a.  

 Kako podseća hrvatska agencija, aktuelnom šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu ističe mandat 30. septembra ove godine i očekuje se da će ime njegovog naslednika biti poznato do samita NATO-a u julu.

Više o sukobu dvojice lidera možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.