BEOGRAD ĆE U PETAK BITI CENTAR SVETA: Vučić spaja nespojivo

Izvor: Telegraf.rs, 20.Jun.2017, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEOGRAD ĆE U PETAK BITI CENTAR SVETA: Vučić spaja nespojivo

Svoj dolazak na svečanost povodom inauguracije novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako kažu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, do sada je potvrdio veliki broj predsednika, premijera, izaslanika, ministara. Među njima će se nai regionalni lideri, ali i izaslanici dva suprotstavljena vojna tabora - ODKB i NATO, što govori i o spoljnopolitičkoj poziciji naše zemlje u svetu.

Među oko 5.000 zvanica koje će predsednik Vučić ugostiti u Palati „Srbija” biće  >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << predstavnici bukvalno celog sveta.

Njihovo prisustvo pokazuje veliko poštovanje koje Srbija danas uživa u svetu, a koje je pre svega plod napora upravo novog predsednika da uspostavi blisku saradnju sa svima i na Zapadu i na Istoku, ali i u ostatku sveta.

U Beogradu će se u petak, što je pravi izuzetak, na jednom mestu naći predstavnici NATO i ODKB-a, koji je praktično ruski pandan zapadnoj alijansi.

Foto: Tanjug/AP

Predstavnik ODKB biće Jurij Hačaturov, generalni sekretar organizacije, dok iz NATO dolazi takođe visokopozicionirana Rouz Gotemiler, Amerikanka koja je od prošle godine na mestu prvog zamenika generalnog sekretara Alijanse.

Kada su u pitanju zemlje regiona, u Beograd stižu predsednici Crne Gore, Hravtske i Makedonije, Filip Vujanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Ðorđe Ivanov, kao i potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova.

Iz Sarajeva stižu svi članovi trojnog Predsedništva BiH - Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, a biće tu i predsednik RS Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Iako formalno nemaju status predsednika, prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed i sin kralja Bahreina, šeik Al-Kalifa tako se tretiraju, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Stigla je i potvrda mađarskog premijera Viktora Orbana da dolazi 23. juna u Beograd. Biću tu i njegov austrijski kolega Kristijan Kern i prvi čovek Vlade Gabona Emanuel Isoze Ngonde.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Moskva šalje potpredsednika Vlade Dmitrija Rogozina koji se, kako sam kaže, u Beogradu oseća kao kod kuće.

Iz Brisela je stigla potvrda da će ovoj proslavi prisustvovati komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han.

U ime Nemačke Vučiću će čestitati specijalni izaslanik Angele Merkel, bivši kancelar te zemlje Gerhard Šreder.

Osim ovih najviših zvaničnika, stigle su i potvrde o dolasku velikog broja ministara.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pripreme za inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Palati Srbija se privode kraju, ali se još drže u potpunoj tajnosti. Kako saznajemo, svečanost će trajati oko dva sata, a program je isplaniran do detalja kako bi 5.000 zvanica uživalo u bogatoj srpskoj kulturi i tradiciji.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.