BALTIČKO MORE PROKLJUČALO! Bliski susret ruskih i NATO aviona!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Mar.2024, 14:18

BALTIČKO MORE PROKLJUČALO! Bliski susret ruskih i NATO aviona!

Šveđani su prvi podigli avione u vazduh.

Samo par sati nakon što je u ponedeljak zastava Švedske podignuta ispred sedišta NATO-a u znak obeležavanja njenog pristupanja savezu, njeni borbeni avioni su podignuti kao deo sistema za brzo reagovanje iznad Baltičkog mora.

Kako prenosi Kijev Indipendent, saveznički radari su u ponedeljak ujutro otkrili neidentifikovanu i neprijavljenu letelicu iznad Baltičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mora koja je putovala iz Kalinjingrada ka Rusiji.

Kontrolori NATO-ovog Centra za kombinovane vazdušne operacije (CAOC) u Uedemu, Nemačka, koordinirali su lansiranje švedskih višenamenskih borbenih aviona JAS-39 Gripen, kao i belgijskih borbenih aviona F-16AM iz vazdušne baze Šjauljaj u Litvaniji.

NATO avioni su vizuelno identifikovali nepoznatu letelicu kao ruski vojno-transportni avion Tupoljev Tu-134. Kasnije tog dana, NATO-ov CAOC je upozorio nemačku bazu za brzo reagovanje u Lielvardeu u Letoniji nakon što je još jedan avion primećen iznad Baltika. Nemačka je podigla Eurofightere, a Švedska je ponovo poslala svoje JAS-39 Gripene kao podršku.

Tokom tog incidenta, ruski avion je identifikovan kao transportni avion An-26 ruskog vazduhoplovstva.

To su bile prve misije švedskog vazduhoplovstva, a samo nekoliko dana nakon što je nacija postala članica NATO-a. Saveznička vazdušna komanda NATO-a opisala je misiju kao "impresivnu demonstraciju duboke integracije koju je švedsko vazduhoplovstvo postiglo sa NATO snagama i bliske interoperabilnosti u podršci očuvanju NATO-a iznad Baltičkog mora".

Izvor: Srbija Danas/B92/Preneo: I.S.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.