Avganistanski novinari optužili NATO za ubistvo kolege

Izvor: Blic, Beta, 10.Sep.2009, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistanski novinari optužili NATO za ubistvo kolege

Grupa avganistanskih novinara optužila je međunarodne snage za smrt kidnapovanog kolege tokom operacije spasavanja.



U saopštenju izdatom danas, Avganistanski medijski klub je optužio međunarodne snage da su sproveli vojnu operaciju, a da nisu pre toga iscrpli sve ostale načine za spasavanje novinara.

Ta grupa je takođe kritikovala specijalce NATO snaga da su ostavili njegovo telo, da bi spasili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novinara Njujork tajmsa.

Oni su optužili talibane za otmicu oba čoveka, prošle nedelje u severnom Avganistanu.

Avganistanski novinari danas su u Kabulu polagali cveće na grob novinara i prevodioca Sultana Munadija.

On je poginuo u jučerašnjoj operaciji NATO snaga, čiji cilj je bio spasavanje njega i novinara Njujork tajmsa Stivena Farela.

Munadi je poginuo u razmeni vatre, dok je Farel preživeo.

MKS istražuje zločine u Avganistanu

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okamp saopštio je da prikuplja informacije o mogućim ratnim zločinima NATO snaga i pobunjenika u Avganistanu.

Okampo je rekao da MKS vrši procenu različitih optužbi, koje su pristigle iz, kako je ukazao, različitih izvora. On nije želeo da precizira koji su tačno napadi predmet preliminarne istrage, navodeći samo da se istražuju akcije koalicionih snaga, talibana i Al Kaide.

Puna istraga će biti pokrenuta ako preliminarna istraga pokaže da za to postoje osnov, izjavio je u sredu Okampo novinarima, preneo je Rojters.

Okampo je dodao da sud nastavlja da prikuplja podatke o mogućim ratnim zločinima, počinjenim tokom izraelskog napada u pojasu Gaze u decembru prošle i januaru ove godine, prošlogodišnjim rusko-gruzijskim sukobima, kao i u Kolumbiji.

MKS, sa sedištem u Hagu, prvi je stalni sud u svetu koji sudi za ratne zločine, a Avganistan je jedna od zemalja koja je ratifikovala ugovor o uspostavljanju tog suda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.