Avganistan: Drugi dan protesta zbog spaljivanja Kurana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2010, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan: Drugi dan protesta zbog spaljivanja Kurana

KUNDUZ -

Nekoliko hiljada ljudi protestuje danas na severoistoku Avganistana, drugi dan zaredom, iako je američki pastor Teri Džons odustao od spaljivanja kopija Kurana, čime je planirao da obeleži devetu godišnjicu terorističkih napada na SAD.

Kako su saopštili zvaničnici, u tri oblasti u severoistočnoj avganistanskoj provinciji Badahsan okupilo se nekoliko hiljada ljudi.

U toj oblasti juče je jedan demonstrant ubijen ispred baze >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << NATO, izjavio je šef provincijske policije Aka Nur Kentuz.

"Demonstranti su došli da protestuju zbog spaljivanja Kurana, a do sada je sve mirno. Naše policijske snage su tu da spreče bilo kakvo nasilje", izjavio je Kentuz agenciji Rojters.

Portparol Međunarodnih snaga za bezbednosnu pomoć (ISAF) izjavio je da je upoznat sa dvema demonstracijama koje su organizovane u Badahsanu, ali da nisu u blizini nijedne vojne baze i da snage ISAF-a nisu angažovane.

Najava spaljivanja Kurana na dan napada na kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku izazvala je oštro reagovanje u Avganistanu i širom muslimanskog sveta, a američki predsednik Barak Obama upozorio je da bi to nanelo štetu SAD u inostranstvu i dovelo u opasnost američke vojnike.

Oko 10.000 Avganistanaca juče je protestovalo u glavnom gradu Badahstana, Faizabadu, u Kabulu i još četiri provincije, a u demonstracijama je ubijena jedna osoba.

Neki od demonstranata su kamenjem gađali bazu koalicionih snaga, u kojoj su smešteni nemački vojnici. Oni su uzvratili vatrom, i tom prilikom smrtno je stradao jedan od demonstranata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.