Avalski toranj tek na leto

Izvor: Politika, 07.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avalski toranj tek na leto

Zbog lošeg vremena koje usporava gradnju, prve posetioce kolos će primiti na leto. – Radnici stigli do 114. metra na kome grade gondolu sa PTT i TV salom, restoranom i vidikovcem

Avalski toranj, simbol Beograda, uprkos svakodnevnim naporima neimara, neće biti svečano otvoren 29. aprila. Prvi posetioci, kako je planirano, na vrh kolosa trebalo je da se popnu na dan kada su ga pre deceniju u bombardovanju srušile snage >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << NATO-a. Zbog lošeg vremena koje je poslednjih meseci život radnika stavljalo „na kocku”, rok za završetak tornja će, kako je objasnio Goran Milovanović, tehnički direktor preduzeća „Ratko Mitrović – Dedinje d.o.o.”, biti produžen za nekoliko meseci.

– Ne postoji, nažalost, način da se nadoknadi nijedan izgubljeni dan gradnje. Cele zime suočavali smo se sa katastrofalnim vremenskim uslovima, od velikog snega, leda koji je okovao mašine, do vetra zbog čije su brzine korpe sa alatom letele unaokolo. Protekle nedelje iskoristili smo povoljnije vreme i mnogo napredovali, ali je već juče ponovo počeo da duva jak vetar i morali smo da isključimo kran. Gradimo malo-pomalo, pa kad završimo – objasnio je Milovanović.

Oko 50 neimara koji svakodnevno rade u dve smene ipak su uspeli da uzdignu toranj već do 114. metra gde se trenutno gradi gondola kroz koju će proći betonsko stablo visine 137 metara.

– Završili smo PTT salu i iznad nje već postavljamo donju ploču televizijskih prostorija. Na gondoli će uskoro biti izgrađeni i restoran i vidikovac za posetioce – rekao je naš sagovornik i istakao da će gradnja betonskog dela biti okončana do kraja aprila. Tada počinje montaža čeličnog nosača televizijske antene, teškog 64 tone. Kada se na njega doda i antena dužine 14 metara, simbol prestonice će se vinuti do 203. metra i ponovo biti najviša građevina na Balkanu.

Obnova televizijskog tornja košta 8,5 miliona evra. U stablo kolosa biće ugrađeno 1.600 kubika armiranog betona, dok će sa okolnim objektima broj kubika dostići čak 4.000. Avalski kolos biće gotovo identičan sa prethodnim koji je srušen u bombardovanju.

Novac i sva tehnička oprema, neophodna da bi toranj imao i telekomunikacionu i turističku namenu, obezbeđeni su, ali – prema rečima Bate Milatovića, inicijatora i urednika akcije „Izgradimo toranj na Avali” – kolos će zasijati punim sjajem tek na leto.

– Uz nadljudske napore koje ulažu radnici preduzeća „Ratko Mitrović – Dedinje”, ipak moramo da odložimo svečano otvaranje. S obzirom na to da se radi o velikom i komplikovanom građevinskom poduhvatu, mesec ili dva kašnjenja ne znači ništa u odnosu na činjenicu da će sugrađani, ali i svi stanovnici Srbije, ponovo dobiti svoj nekadašnji orijentir – istakao je Milatović.

Stari televizijski toranj na Avali sagrađen je 1965. godine po projektu arhitekata Uglješe Bogunovića i Slobodana Janjića, a projektnu konstrukciju uradio je inženjer Milan Krstić. Ubrzo po njegovom otvaranju, Asocijacija tornjeva iz Pariza proglasila ga je najlepšim na svetu, u kategoriji trokraka.

Novi objekat, čija je gradnja počela 6. februara 2007. godine, imaće dva lifta marke „šindler”, ali će građani do vidikovca na 122. metru moći da se popnu i stepenicama kako bi uživali u pogledu na sve četiri strane sveta.

J. Cvetković

[objavljeno: 07/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.