Američki senatori lobiraju za Švedsku?; Ovo utiče na našu bezbednost

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 17:50

Američki senatori "lobiraju" za Švedsku?; "Ovo utiče na našu bezbednost"

Dvostranačka delegacija američkog Kongresa posetiće Mađarsku u nedelju da bi izvršila pritisak na Budimpeštu da ratifikuje zahtev Švedske za članstvo u NATO-u.

Ambasada je navela da senatori putuju u Mađarsku da bi razmotrili sa mađarskim zvaničnicima "strateška pitanja sa kojima se suočavaju NATO i Mađarska", objavio je Rojters.

"Pristupanje Švedske NATO-u je pitanje koje direktno utiče na nacionalnu bezbednost SAD, a takođe i na bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Alijanse u celini," rekao je američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman ranije ovoga meseca.

Mađarska je jedina zemlja članica NATO-a koja nije ratifikovala švedski zahtev.

Švedska je podnela zahtev za pridruživanje NATO-u u maju 2022. godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da njegova vlada podržava ulazak Švedske u NATO, ali da se tome protivi mađarski parlament, navodi Rojters.

Zahtev Švedske za članstvo u NATO-u mogao bi biti ratifikovan kada se mađarski parlament ponovo sastane krajem februara, saopštila je poslanička grupa vladajuće stranke Fides.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je u sredu da očekuje da Mađarska uskoro odobri zahtev Švedske za članstvo u NATO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.