Američki program pomaže Balkanu da se približi NATO-u

Izvor: Southeast European Times, 25.Mar.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki program pomaže Balkanu da se približi NATO-u

Direktna vojna saradnja sa SAD unapređuje nastojanja više balkanskih zemalja za unapređivanje njihovog sistema odbrane i ulazak u članstvo NATO-a.

25/03/2015

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 25.3.2015.

Program vojnog partnerstva koji vodi američka Nacionalna garda pomaže zemljama na Balkanu da premoste raskorak sa NATO-om i unaprede interoperabilnost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<
Program državnog partnerstva unapređuje razumevanje između vojski SAD i jugoistočne Evrope, pomaže zemljama da ubrzaju svoje procese integracije u NATO, unapređuje njihove sposobnosti za učešće u međunarodnim mirovnim misijama i, iznad svega, doprinosi unapređivanju bilateralnih odnosa sa SAD.

„Ključna zaostavština saradnje Nacionalne garde SAD i regionalnih snaga je izgradnja kapaciteta kroz obrazovanje i obuku. Ova uzajamna saradnja omogućava praktičnu dimenziju u mirovnim operacijama. Drugo, nacionalne garde su pouzdan zaštitnik procesa integracije zemalja regiona u NATO“, kaže Sead Turčalo, docent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, u izjavi za SETimes.

Partnerstvo između oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Merilenda počelo je 2003. godine.

Prema ministarstvu odbrane BiH, tokom više od 10 godina saradnje, ministarstvo i Nacionalna garda Merilenda realizovali su preko 250 događaja u kojima je učestvovalo preko 5.000 pripadnika vojnog i civilnog osoblja.

„Tokom posljednje tri godine program direktne vojne saradnje između BiH i Medilenda gotovo se udvostručio. Preko 90 odsto programa finansira američka strana“, reklo je Ministarstvo odbrane BiH za SETimes.

Prema ministarstvu, kruna uspešne vojne saradnje je upućivanje grupe od 26 pripadnika vojne policije Oružanih snaga BiH, zajedno sa pripadnicima Nacionalne garde Merilenda, u mirovnu operaciju NATO-a ISAF u Avganistanu.

U Crnoj Gori je državno partnerstvo sa Nacionalnom gardom Mejna značajno doprinelo vojnim sposobnostima. Poboljšanja uključuju odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta i pomoć civilima u vanrednim situacijama. Saradnja je takođe pomogla u sprovođenju misija izvan Crne Gore, kaže potpukovnik Ilija Daković, načelnik Odeljenja za razvoj u Ministarstvu odbrane Crne Gore.

„Saradnja sa Nacionalnom gardom Mejna je izuzetno kvalitetna, sadržajna i korisna. U okviru ove saradnje realizovan je i značajan broj zajedničkih aktivnosti pripadnika dvaju oružanih snaga, a za crnogorsku vojsku posebno su važna stečena znanja i razmena iskustava“, izjavio je Daković za SETimes. On dodaje da je glavni zadatak partnerstva unapređenje sposobnosti Crne Gore dok ta zemlja radi na ostvarivanju pune interoperabilnosti na putu ka članstvu u NATO-u.

„Od 2007.godine do danas saradnja je značajno proširena u više oblasti: pružanje podrške i pomoći Vojsci Crne Gore u implementaciji Partnerskih ciljeva, spremnost za učešće u međunarodnim misijama i unapređenje sistema upravljanja ljudskim resursima u ministarstvu odbrane“, dodaje Daković.

U Makedoniji je saradnja između vojske i Nacionalne garde Vermonta pomogla zemlji da ostvari NATO standarde u više oblasti, kaže portparol vojske Mirče Đorgoski za SETimes.

Od kada je partnerstvo uspostavljeno 1995. godine održano je preko 800 zajedničkih aktivnosti. Nacionalna garda Vermonta učestvovala je u obrazovanju i obuci oficira, vojnika i civila.

„Najbolje učešće vojske i Nacionalne garde Vermonta je unutar ISAF-a u Avganistanu, što je najveći stepen poverenja između dve vojske, čiji su mešoviti timovi konstantno obavljali zadatke visokog rizika. U ovoj misiji 79 pripadnika Armije Makedonije potpuno je integrisano u brigadni borbeni tim Vermonta i izvodili su nasloženije zadatke zajedno sa svojim američkim partnerima“, kaže Đorgoski.

Američki Program Državnog partnerstva uspostavljen je 1993. godine. Prva partnerstva bila su partnerstva nacionalnih gardi Merilenda, Mičigena i Pensilvanije sa Estonijom, Letonijom i Litvanijom, uz koordinaciju Američke komande u Evropi.

Dopisnik SETimes-a iz Skoplja Miki Trajkovski doprineo je ovom izveštaju.

Koje bi još vrste saradnje mogle da pomognu zemljama regiona da se približe evroatlantskoj integraciji? Recite nam ispod teksta šta mislite o tome.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.