Američki program državnog partnerstva unapređuje regionalnu bezbednost

Izvor: Southeast European Times, 30.Mar.2015, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki program državnog partnerstva unapređuje regionalnu bezbednost

Zajedničke vojne aktivnosti Nacionalne garde SAD i regionalnih vojski doprinose odbrambenim sposobnostima zemalja i odnosima sa NATO-om.

30/03/2015

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 30.3.2015.

SAD pomažu zemljama u regionu da unaprede svoju odbranu i vojne sposobnosti, kao i odnose sa NATO-om. Glavno sredstvo za ostvarenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << tog cilja je Američki program državnog partnerstva, u kojem Nacionalna garda SAD ulazi u partnerstvo sa državama bivšeg sovjetskog bloka.

„U podizanju sposobnosti oružanih snaga malih tranzicionih zemalja jedan od presudnih elemenata predstavlja mogućnost saradnje sa razvijenim demokratskim državama i njihovim vojnim strukturama“, rekao je Zvonimir Mahečić, spoljni saradnik Instituta za međunarodne odnose u Zagrebu i penzionisani pukovnik hrvatske vojske, u izjavi za SETimes. „Kroz zajedničke aktivnosti, vojske, ali i civilni sistemi malih zemalja, dobijaju mogućnost učenja na iskustvima vojnih struktura koje su već prošle daleki put u razvoju i prilagođavanju potrebama borbenih i neborbenih operacija 21. veka. Ovakva saradnja takođe predstavlja sjajnu priliku za transfer znanja i implementaciju dostignuća. Jedan od takvih oblika saradnje je i program između Hrvatske i Nacionalne garde savezne države Minesote.“

Mahečić je istakao da je partnerstvo sa Nacionalnom gardom Minesote odraz pozicije i aktivnosti Hrvatske unutar NATO-a.

„Nema sumnje da to doprinosi boljoj bezbednosti, ne samo Hrvatske, nego bezbednosti celokupnog ovog dela Evrope“, kaže Mahečić.

Prema rečima Odeljenja za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Hrvatske, direktna vojna saradnja sa SAD pomogla je hrvatskim oružanim snagama u pridruživanju NATO-u.

„SAD su glavni strateški saveznik i partner Hrvatske na planu bezbednosti i odbrane i međunarodne odbrambene saradnje. [Partnerstvo] je pomoglo u razvoju gotovo svih funkcionalnih područja – školovanja, opremanja i strateškog prevoza, organizovanja zajedničkih oblika obuke i vojnih vežbi, finansiranja opreme i obuke i humanitarnih aktivnosti“, navodi Odeljenje za odnose s javnošću u pisanom saopštenju prosleđenom SETimesu

Partnerstvo je vidljivo i kroz zajedničke vežbe.

Pripadnici Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minesote imali su do 2009. godine šest zajedničkih rotacija u sklopu misije ISAF u Avganistanu, sa 15 vojnika iz Hrvatske i 12 iz Minesote.

Vojnici takođe učestvuju u zajedničkim humanitarnim aktivnostima, uključujući rekonstrukciju obdaništa u Našicama, u istočnoj Hrvatskoj.

„Kroz saradnju sa Nacionalnom gardom Minesote, Hrvatska vojska učestvuje u aktivnostima kojima se pomaže ispunjenje standarda NATO-a i poboljšavaju operativne sposobnosti za učešće u mirovnim misijama“, kaže ministarstvo.

Partnerstvo Minesote i Hrvatske samo je jedno od 22 partnerstva koje je uspostavila Američka komanda u Evropi. Tu je, na primer, i saradnja Albanije i Nacionalne garde Nju Džerzija koja je počela 1993. godine.

Direktna vojna saradnja u okviru ovog partnerstva zasnovana je na zajedničkim vežbama i obuci, kao i na edukaciji i vojnoj medicini.

Zamenik albanskog ministra odbrane Petro Koci kaže da je ministarstvo zahvalno na pomoći koju pruža Nacionalna garda Nju Džerzija.

„Odabrani broj regruta koji uspešno prolaze relevantne testove u procesu obuke u Albaniji nastavlja znatan deo svoje vojne obuke sa Nacionalnom gardom Nju Džerzija“, rekao je Koci za SETimes. „Ova pomoć spada u okvir albansko-američkih odnosa. U skladu je sa našim ciljem vojne edukacije za ispunjenje NATO standarda. Posvećeni smo ovom procesu i nastavićemo ga.“

Erl Murati iz Tirane doprineo je ovom izveštaju.

Koji još sektori mogu da imaju koristi od saradnje sa SAD? Recite nam šta mislite o tome.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.