Američki brodovi ušli u crnomorsku luku Gruzije

Izvor: B92, 20.Okt.2015, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki brodovi ušli u crnomorsku luku Gruzije

Američki vojni brodovi ušli su u gruzijsku luku Batumi radi zajedničke vojne vežbe sa obalskom stražom te kavkaske zemlje koja želi da se priključi NATO-u.

Razarač "US Porter" Šeste flote američke mornarice stigao je u crnomorsku luku Batumi na trodnevni boravak, saopštila je Ambasada SAD u Tbilisiju.

"Porterova poseta potvrđuje posvećenost SAD jačanju veza NATO sa saveznicima i partnerima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao što su Gruzija, uz rad na zajedničkim ciljevima promovisanja bezbednosti i stabilnosti u regionu Crnog mora", navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP.

U saopštenju se dodaje da je "Američka mornarica dostavila humanitarnu pomoć toj bivšoj sovjetskoj republici nakon ruskog kratkog rata sa tom zemljom 2008. godine i od tada redovno upućuje vojne brodove u gruzijske vode".

Gruzija nastoji da se pridruži NATO i Evropskoj uniji ,što ljuti Rusiju, koja se oštro suprotstavlja proširenju Alijanse koje uključuje i tu crnomorsku zemlju, na samoj granici sa Rusijom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.