Američki NATO plan za Mesec: Šta kopaju?

Izvor: B92, 15.Jul.2020, 06:50

Američki NATO plan za Mesec: Šta "kopaju"?

Planovi SAD o osvajanju Meseca i o eksploatisanju njegovih ruda i minerala, nerealni su, piše Sputnjik.

Direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin smatra te planove formiranjem svojevrsnog NATO-a u kosmosu.

Stručnjaci smatrajuplan Amerike nerealnim jer je to trenutno skupa i neisplativa rabota. Aktivno istraživanje tog nebeskog tela biće moguće tek u drugoj polovini ovog veka, smatraju ruski eksperti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />NASA je prošle godine najavila lunarni program "Artemida", koji će se sastojati od tri faze. U prvoj fazi, planiranoj za kraj ove godine, obaviće se bespilo tni let svemirskog broda "Orion" oko Meseca i nazad.

Druga faza, planirana za 2022. godinu, predviđa obletanje Zemljinog prirodnog satelitskog u brodu sa posadom, dok u trećoj fazi, 2024. godine, NASA namerava da astronauti slete na Mesec.

Šef ruskog Instituta za kosmičku politiku Ivan Moisejev podseća da se nedavno ovom američkom lunarnom programu "Artemida" priključio Japan, koji će učestvovati u stvaranju lunarne orbitalne stanice "Gejtvej" i istraživanju Mesečeve površine, a da su se pre toga ovom programu pridružili i Kanada i Evropska svemirska agencija.

Ostaje pod znakom pitanja saradnja sa Rusijom. Ta zemlja je nije zainteresovana za učešće u programu "Artemida" i zbog toga što je let na Mesec za SAD postao više politički projekat. Dmitrij Rogozin kaže da Amerikanci na svoj program ne gledaju kao na međunarodni, nego kao na program sličan NATO-u.

Ruski eksperti ističu da planovi Amerike o kopanju ruda na Mesecu trenutno "nisu ništa drugo nego populizam". Kako objašnjavaju, Amerikanci mogu da započnu aktivno istraživanje Meseca tek posle 2050. godine, a sada jednostavno troše budžetski novac kako bi privukli komercijalne kompanije da razviju opremu koja je za to pogodna. Radi se o tome da je za program istraživanja Meseca potrebno 150 milijardi dolara. NASA dobija 30 milijardi dolara godišnje, ali taj novac nije namenjen samo za Mesec, već za ceo svemirski program.

Međunarodni sporazum "Artemis akords", koji su pripremili Amerikanci, predviđa formiranje „bezbednosnih zona“ oko budućih baza na Mesecu s ciljem „sprečavanja nanošenja štete ili mešanja konkurentnih zemalja ili kompanija, koje rade u neposrednoj blizini“. Kako navode zapadni mediji, dokument je usmeren na to da kompanijama koje kopaju resurse na Mesecu obezbedi pravo da postanu vlasnici tih resursa.

Međutim, ruski eksperti napominju da postoje međunarodni ugovori koji su potpisani pod okriljem UN i zabranjuju prisvajanje teritorija na telima Sunčevog sistema.

Viši naučni saradnik Instituta za svemirska istraživanja Natan Ejsmont kaže da nije jasno ni o kakvim rudama je reč, s obzirom na to da su američki astronauti i sovjetske bespilotne letelice već dostavljale uzorke tla Meseca koji su ispitivani, a takođe dovodi u pitanje i isplativost projekta.

Međutim, ekspert dodaje da postoji nešto što bi bilo korisno eksploatisati na Mesecu.

"Ma koliko čudno zvučalo, ali to je - voda. To je onaj slučaj kada ono što eksploatišemo na Mesecu ne treba da dostavljamo na Zemlju, već da koristimo u svemiru, jer se to može pretvoriti u svemirsko gorivo. To nisu nerealni planovi, ovo se ozbiljno razmatra. Na Marsu je bilo projekata koji bi mogli da proizvode takvo gorivo“, rekao je stručnjak.

Kanadski ekspert Majkl Bajers smatra da je američki pristup neprihvatljiv i da bi Rusija trebalo da razgovara sa drugim zemljama, uključujući Kanadu, Francusku, Nemačku, Italiju, Indiju i Kinu, o razvoju alternative "Artemis Akordsa".

Prema njegovim rečima, taj američki sporazum trebalo bi da predstavlja brigu za svaku zemlju, jer je to pokušaj da se multilateralni pregovore zamene sa bilateralnim.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rogozin: Američki program o Mesecu usmeren na formiranje svojevrsnog NATO-a u kosmosu

Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2020

Američki program o Mesecu usmeren je na formiranje svojevrsnog NATO-a u kosmosu u kome će Vašington igrati vodeću ulogu. Rusija se s tim ne slaže i neće učestvovati, rekao je direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.. „Let na Mesec je sada za SAD više politički projekat. U tome vidimo...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.