Američka taktika propada, Rusi gospodare nebom

Izvor: B92, 07.Avg.2023, 13:14

Američka taktika propada, Rusi gospodare nebom

Nova taktika NATO-a koja je brzo ubačena u ukrajinske trupe propada jer Ukrajina ne dominira nebom.

Ovo su izjavili analitičari koji kažu i kažu analitičari da im se čini da kijevske trupe preispituju poznatu doktrinu kako bi izvršile pritisak na ukopanu rusku odbranu.

Ukrajinske trupe, koje su sada više od dva meseca u letnjoj kontraofanzivi, ugradile su stil borbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO-a u svoje oružane snage zajedno sa zapadnom opremom, poput tenkova i oklopnih vozila koje su obezbedile SAD.

Ali u sredu je u izveštaju Njujork tajmsa sugerisano da obuka NATO-a možda nije bila tako uspešna kako se očekivalo.

"Ukrajinska vojska je za sada ostavila po strani američke borbene metode i vratila se taktici koju najbolje zna", piše Tajms.

Američko osoblje demonstrira tehnike gradskog ratovanja dok ukrajinski vojnici posmatraju tokom bilateralnih vojnih vežbi u blizini Javorova, Ukrajina, 16. septembra 2014. Nova taktika NATO-a koja je brzo ubačena u ukrajinske trupe izneverava kijevske lovce jer Ukrajina ne dominira nebom, penzionisana britanska vojska Pukovnik Hamish de Breton-Gordon rekao je za "Newsweek".

Postoji jedan glavni razlog za to, kažu stručnjaci za "Newsweek". Zemlje NATO-a šalju kombinovano oružje ili sve komponente vojske koje rade zajedno. Da bi ukrajinske snage uspele sa taktikom Zapada i NATO-a, potrebna im je vazdušna nadmoć, koju nemaju.

"Da bi zapadni pristup funkcionisao efikasno, potrebni su vam svi elementi, a ključni element toga je vazdušna snaga", kaže penzionisani pukovnik britanske vojske Hamish de Breton-Gordon, koji je ranije komandovao hemijskom, biološkom, radiološkom i nuklearnom odbranom Ujedinjenog Kraljevstva i NATO sile.

Zapadne zemlje su uložile desetine milijardi dolara u Ukrajinu kao bezbednosnu pomoć, ali ova pomoć nije uključivala zapadne borbene avione poput F-16 ili jurišne helikoptere standarda NATO-a. Samo nekoliko sati pre nego što je počela kontraofanziva, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je za Vol strit džornal da ruska nadmoć u vazduhu i potreba Kijeva za protivvazdušnom odbranom znače da će "veliki broj vojnika poginuti" u narednim mesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.