Ambasador: Ukrajina bi mogla odustati od članstva u NATO-u; MSP: Reči izvučene iz konteksta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 09:22

Ambasador: Ukrajina bi mogla odustati od članstva u NATO-u; MSP: Reči izvučene iz konteksta

Ukrajina bi mogla da odustane od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u kako bi izbegla rat sa Rusijom, javlja Bi-Bi-Si citirajući reči ukrajinskog ambasadora u Britaniji Vadima Pristajkoa. Reči ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji da je Ukrajina navodno spremna da razmotri odustajanje od članstva u NATO-u kako bi izbegla rat sa Rusijom izvučene su iz konteksta, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajine Oleg Nikolenko.

On je za Bi-Bi-Si rekao da je Ukrajina spremna da bude "fleksibilna" u pogledu svog cilja o pridruživanju atlantskom vojnom savezu.

Na pitanje da li bi Ukrajina mogla da promeni svoj stav o članstvu u NATO-u, ambasador Pristajko je potvrdno odgovorio.

On je naveo da će Ukrajina, zbog ozbiljnih pretnji i ucena, ramotriti "ozbiljne ustupke", uključujući odustajanje od cilja o pridruživanja NATO alijansi.

Ukrajina nije članica NATO-a, ali je 2008. godine dobila obećanje da će dobiti priliku da se pridruži Alijansi.

Ruski predsednik Vladimir Putin, međutim, upozorava da bi rastuće veze Ukrajine sa Alijansom mogle da je učine lansirnom rampom za NATO rakete usmerene na Rusiju.

MSP Ukrajine: Reči ambasadora izvučene iz konteksta

Reči ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji Vadima Pristajka da je Ukrajina navodno spremna da razmotri odustajanje od članstva u NATO-u kako bi izbegla rat sa Rusijom izvučene su iz konteksta, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.

On je za agenciju Interfaks-Ukrajina rekao da je Ukrajina, zarad mira i očuvanja života svojih građana, spremna na svaki format dijaloga sa zemljama i međunarodnim organizacijama.

Nikolenko je ukazao da je Pristajko u intervjuu s pravom primetio da je perspektiva članstva u NATO-u sadržana u Ustavu Ukrajine, ali da Ukrajina još nije članica NATO-a ili nekog drugog saveza, tako da je ključno pitanje za nju - pitanje bezbednosnih garancija.

On smatra da bi najbolja takva garancija bio hitan prijem Ukrajine u Alijansu.

"Ali pretnje Ukrajini postoje ovde i sada, tako da pronalaženje odgovora na pitanje garancija fundamentalni i hitan zadatak", istakao je Nikolenko.

Dodao je da nijedna odluka ne može biti doneta suprotno Ustavu Ukrajine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NEOČEKIVAN POTEZ UKRAJINE: Kijev namerava da odustane od članstva u NATO?

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2022

Ukrajina zahtevala hitan sastanak sa Rusijom, a ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji kaže da može da se razmotri odustajanje od članstva u NATO...Čitav svet čeka da vidi da li će biti održan sastanak Ukrajine i Rusije, koji je inicirao Kijev. U međuvremenu, od ambasadora Ukrajine u Velikoj...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.