Albanski predsednik: Albanija odlučna da sprovede NATO reforme

Izvor: Southeast European Times, 11.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski predsednik: Albanija odlučna da sprovede NATO reforme

Albanski predsednik Bamir Topi kaže da će njegova zemlja nastupati kao moderator mira i dugoročne održivosti u regionu

11/04/2008

Jonilda Koci za Southeast European Times iz Tirane – 11/04/08

Albanija bi trebalo da uskoro pošalje delegaciju u Brisel radi započinjanja razgovora o svom planu za ulazak u NATO. U sredu (9. aprila), portparol NATO-a Džejms Apaturaj izrazio je zadovoljstvo što će, na 60. godišnjicu Alijanse iduće godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i zvanično imati priliku da tu zemlju pozove da postane članica NATO-a.

On je, međutim, naglasio da Albanija mora da reformiše svoje oružane snage, uspostavi vladavinu prava i uspostavi funkcionalne demokratske institucije.

Vlada je odlučna u nameri da izvrši sve reforme koje su potrebne za ulazak u NATO, rekao je u sredu predsednik Bamir Topi, gotovo nedelju dana pošto je ta zemlja dobila poziv za članstvo.

"Proces albanske integracije u evroatlantske strukture biće pojačan", rekao je Topi na sastanku sa američkim ambasadorom u Albaniji Džonom Vitersom, uz to obećavši da će sprovesti "reformu izbornog sistema i beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Albanija će "igrati ulogu posrednika u interesu mira i dugoročne održivosti u regionu i šire", dodao je predsednik.

Viters je pohvalio Albaniju zato što je svoje težnje pretvorila u stvarnost. "Taj poziv jednostavno predstavlja trijumf albanskog naroda. Ne neke pojedinačne političke stranke, već svih Albanaca svih partija koji su radili i žrtvovali se zajedno."

Što se tiče promena potrebnih da se obezbedi članstvo, premijer Sali Beriša je rekao sledeće: "Naši zadaci su veliki i trebalo bi da nastavimo sa reformama. Svako mora da ubrza reforme."

"Sve institucije u zemlji imaju nove zadatke", rekao je Beriša svojoj vladi u utorak, navodeći odbranu, ekonomiju, javni red, diplomatiju, obrazovanje, kulturu i zaštitu životne sredine kao oblasti na kojima se mora raditi.

Beriša je takođe priznao i doprinos opozicije. "Vlada i opozicija, bez obzira na broj glasova, nikada ne bi trebalo da se odvojeno kreću prema ta dva velika projekta koji su otelotvorenje najuzvišenijih snova Albanaca."

Javnost odavno podržava ulazak u NATO. U istraživanju Instituta za demokratiju i posredovanje iz juna 2007. godine, 90 odsto ispitanika izjavilo je da podržava članstvo Albanije u NATO-u. Oko 83 odsto reklo je da smatra da je članstvo u NATO-u više od "odskočne daske" od ulaska u EU.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.