Albanija i NATO jačaju vojnu saradnju

Izvor: Southeast European Times, 09.Dec.2014, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija i NATO jačaju vojnu saradnju

Albanija je zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom učestvovala u vojnoj vežbi NATO-a u Nemačkoj koja je uključivala 18 zemalja.

09/12/2014

Erl Murati za Southeast European Times iz Tirane -- 9.12.2014.

Albanija koristi priliku da produbi vojnu saradnju sa NATO-om, unapredi interoperabilnost i osigura pripravnost u očuvanju opšte bezbednosti učešćem u zajedničkim vojnim vežbama NATO-a, kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << stručnjaci.

Albanski vojnici bili su među 4.000 učesnika vežbe Zajednička rešenost iz 18 zemalja. Ova vežba NATO-a održava se dva puta godišnje na poligonu američke vojske u jugoistočnoj Nemačkoj.

Srpski i crnogorski vojnici takođe su učestvovali u zajedničkoj vežbi.

Na ovaj način učvršćuju se veze između vojski i lični odnosi u uslovima obuke multinacionalne brigade, rekao je Geron Kamberi, istraživač Albanskog instituta za međunarodne studije u Tirani.

„Takve vežbe su važne za jačanje duha vojne saradnje u regionu i šire“, rekao je Kamberi za SETimes.

Kamberi takođe kaže da balkanske zemlje vide NATO kao bezbednosni kišobran regiona.

„Jasno je da se ulaganje u članstvo vraća kroz dugoročni mir i bezbednost“, dodaje on. Albanija je ušla u NATO u aprilu 2009. godine.

Zvaničnici kažu da Albanija -- i region -- posebno cene ulogu SAD u NATO-u i njenu vojnu pomoć u svim oblicima.

„Uloga SAD u održanju i učvršćivanju regionalne stabilnosti ne ide u korist samo balkanskim zemljama na njihovom putu evropske integracije, nego i SAD, jer omogućava fokusiranje spoljne politike na regione opterećene novim krizama. Albanija i SAD, kao članovi Alijanse, dele iste vrednosti i ideje u pogledu bezbednosti i stabilnosti i daju sve od sebe da promovišu te vrednosti“, rekla je portparolka Ministarstva odbrane Albanije Edlira Prendi za SETimes.

Pored zajedničke obuke, postojeća vojna saradnja uključuje razne programe protiv terorizma, vojnu edukaciju i obuku, finansiranje stranih vojski i humanitarnu pomoć.

Sva američka pomoć namenjena albanskoj vojsci prolazi kroz Kancelariju za vojnu saradnju Ministarstva odbrane Albanije.

„SAD i Albanija održavaju visok nivo vojne saradnje uz aktivan bilateralni angažman“, rekla je Valeri Obrajen, portparolka Ambasade SAD u Tirani, u izjavi za SETimes.

Obrajenova kaže da saradnja uključuje periodični dijalog sa vojnim rukovodstvom, što pokazuje i sastanak albanske ministarke odbrane Mimi Kodeli sa zvaničnicima američkog ministarstva odbrane 30. oktobra.

Saradnja takođe uključuje redovne vežbe poput Zajedničke rešenosti, zatim zajednička raspoređivanja na žarištima poput Iraka i Avganistana, robusnu bilateralnu vojnu obuku i edukativnu razmenu, te poklanjanje i kupovinu vojne opreme. Obrajenova je takođe rekla da su sva nastojanja usredsređena na unapređivanje vojnih sposobnosti Albanije, održanje interoperabilnosti i jačanje dugotrajnih odnosa između vojski.

„Albanija je nepokolebljiv i posvećen član NATO-a koji je dobrovoljno postao model i mentor drugim balkanskim zemljama koje žele da pristupe Alijansi“, dodaje ona. „Regionalni značaj Albanije naglašen je u poslednje vreme nedavnim događajima u Ukrajini, koji ukazuju na opasnost koju za Evropu kao 'celovitu, slobodnu i mirnu' predstavlja ruska agresija, što je tema na kojoj je Albanija angažovana i rečima i delima.“

Zvaničnici su se u oktobru zahvalili Kodeli na velikodušnoj podršci Albanije u ponovnom snabdevanju oružjem vlasti u Iraku. Albanija je dala Iraku donaciju od 22 miliona šaržera i 32.000 artiljerijskih granata.

„Albanija je igrala vodeću ulogu u tekućim međunarodnim nastojanjima za ponovno snabdevanje kurdskih snaga u Iraku municijom i opremom neophodnom za borbu protiv IDIL-a“, rekao je portparol Pentagona kontraadmiral Džon Kirbi.

Šta Albanija još može da učini da bi produbila odnose sa NATO-om? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare. .

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.