Aktuelna tema - klub «tihih ubica»

Izvor: Vostok.rs, 27.Nov.2013, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktuelna tema - klub «tihih ubica»

27.11.2013. -

Ovih dana, svetski mediji su skrenuli pažnju na dva događaja, različita po sadržaju, ali povezana istom temom. Prema saopštenju informativne agencije «Associated Press», u pakistanskoj provinciji Pešavar hiljade razjarenih stanovnika je blokiralo glavni put, po kojem se ostvaruje snabdevanje snaga NATO u Avganistanu. Ljudi su protestovali protiv raketnih napada s američkih bespilotnih projektila, usled kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ginu ne samo eventualni teroristi, već i civili.

O nedopustivosti takvih žrtava su ponovo izjavili nedavno međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava – Human Rights Watch (HRW) i Amnesty International (AI), o čemu je saopštio nemački nedeljni list «Die Zeit». Kako se govori u izveštaju AI, SAD krše u Pakistanu međunarodno pravo, a u nekim slučajima «može da se tvrdi o ratnim zločinima». Ova je tema postala u oktobru predmet razmatranja na sednici Generalne skupštine UN. U izveštajima, koje su predstavili zaštitnici ljudskih prava – Britanac Ben Эmerson i Južnoafrikanac Kristof Hejns, bila je istaknuta, između ostalog, neophodnost izrade konsenzusa po pitanju primene bornih bespilotnih projektila.

Na ovoj pozadini je činjenica dogovora šefova odbrambenih resora 7 evropskih zemalja – Nemačke, Francuske, Španije. Italije, Grčke, Holandije i Poljske da počnu od 2020. godine zajedničko planiranje proizvodnje dronova, i borne, i civilne namene uz istovremenu razradu koncepcije njihove primene. U Francuskoj su učesnike sporazuma već nazvali «klubom». Neće li novi klub, aludirajući na naziv serije čuvenih priča Roberta Stivensona postati klub «tihih ubica»? Šef odelenja evropske bezbednosti Instituta Evrope Dmitrij Danilov ne vidi perspektivu zabrane ili bar ograničenja «ratova s džojstikom».

- Inače, to je tehnički problem, koji treba rešavati tehničkim sredstvima, a ne političkim ili pravnim, jer su sredstva elektronskog i radioelektronskog praćenja, u principu, osnova današnje strategije i taktike u vojno-tehničkom planu. Niko neće pristati na neka ograničenja.

«Rat s distancionim upravljanjem» ima još jedan aspekt – «zemaljski piloti» isto tako pate od posttravmatskih sindroma, kao i učesnici vojnih akcija. Nemački poslanik Evroparlamenta od frakcije «Zelenih» Franciska Keler jednim od svojih zadataka smatra skidanje s problema dronova vela tajne.

- U stvari, naš zadatak je da skrećemo pažnju javnosti na taj problem, jer su informacije o korišćenju dronova praktično zatvorene od strane graničnih službi. Ne vidimo, gde se šta dešava. Zato pokušavamo da apelujemo na javnost.

Prema saopštenjima medija, u Evropii se formira još jedan klub «letećih ubica» – Velika Britanija, Austrija i Češka. Hoće li nastati pre decembarskog odbambenog samita EU i drugi?

Oleg Severgin,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.