AMFILOHIJE PROTIV ULASKA CRNE GORE U NATO

Izvor: Kurir, 01.Feb.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMFILOHIJE PROTIV ULASKA CRNE GORE U NATO

Mitropolit u razgovoru s ambasadorom Nemačke u Podgorici Piusom Fišerom, izrazio rezervu i lično mišljenje o nepotrebnosti postojanja Severnoatlantskog pakta

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je danas rezervu prema ulasku Crne Gore u NATO, dodajući da, s druge strane, očekuje da će evropske integracije doprineti jačanju vladavine prava, odnosno prekidu pritisaka na Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije je, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << razgovoru s ambasadorom Nemačke u Podgorici Piusom Fišerom, izrazio rezervu i lično mišljenje o nepotrebnosti postojanja Severnoatlantskog pakta danas, kao samostalne vojne sile, ali i prema ulasku Crne Gore u NATO.

On je, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, podsetio nemačkog ambasadora na, kako je naveo, nepravedna bombardovanja Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i negativna osećanja koje ti događaji bude u većini crnogorskog stanovništva.

Mitropolit Amfilohije je izrazio očekivanje da će integracije Crne Gore pomoći da u njoj ojača vladavina prava, kao i da verbalno proklamovana sekularnost države dobije svoje pravo značenje, dozvoljavajući svim crkvama i verskim zajednicama potpuno samostalno uređivanje unutrašnjih odnosa i ustrojstva, čime bi se prekinuli neprilični pritisci pojedinih državnih adresa koji se poslednjih godina primenjuju, kako se čini, samo prema Pravoslavnoj crkvi.

Amfilohije je izrazio uverenje da bi integracije mogle pomoći i oslobođenju Crne Gore od, kako je kazao, danas vrlo aktuelnog etatizma i nezdravog nacionalizma prisutnog u Crnoj Gori kod dela društva, a javno podržavanog od pojedinaca iz vlasti.

Fišer je, kako je saopšteno, upoznao mitropolita sa osnovnim stavovima Nemačke o evropskoj budućnosti Crne Gore i njenim obavezama na daljem putu ka Evropskoj uniji, koje podrazumevaju odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i povećanje medijskih i drugih sloboda.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.