AMERIČKA I CRNOGORSKA VOJSKA KRENULE U AKCIJU, A TU SU I HRVATI: Svesni da su mir i bezbednost u Evropi u opasnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2023, 07:44

AMERIČKA I CRNOGORSKA VOJSKA KRENULE U AKCIJU, A TU SU I HRVATI: "Svesni da su mir i bezbednost u Evropi u opasnosti"

NATO snage su se stacionirale u Pljevljima

U Pljevljima je počela vojna vežba Immediate Response (IR23) koja okuplja više od 500 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) i Oružanih snaga SAD, uključujući i štabne oficire Oružanih snaga Hrvatske.

Načelnik Generalštaba crnogorske vojske Zoran Lazarević je u ponedeljak na otvaranju vežbe rekao je da VCG, uz NATO saveznike, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nastavlja da uvežbava kompleksne radnje i da ulaže u razvoj borbenih jedinica kako bi garantovala sigurnost građana i doprinosila odbrambenim kapacitetima Alijanse, prenose Vijesti.

Pripadnici crnogorske i američke vojske će naredne dve nedelje u Crnoj Gori jačati interoperabilnost kroz uvežbavanje kopnenih operacija, koje obuhvataju, pored ostalog, izvođenje složenih borbenih sadržaja u oblasti planinskog ratovanja.

Lazarović je dodao da su svesni da su mir i bezbednost u Evropi u opasnosti.

- Zato ove godine, još intezivnije nego ranije, akcenat stavljamo na vežbe ovakvog tipa. Fokus smo stavili na usklađivanje pokreta, manevra i logističke podrške, ali i na razvoj borbenih jedinica do njihovog uvođenja u borbu - rekao je on.

Lazarević je naglasio da ova veežba prilika za dodatno razvijanje sposobnosti u nekoliko važnih oblasti izvođenja borbenih dejstava.

Komandant kopnenih snaga Nacionalne garde američke savezne države Mejn Din Preston istakao je da je čast i privilegija biti na vežbi čiji su domaćini "crnogorska braća i sestre".

- Izazovi sa kojima smo se suočavali na zajedničkim vežbama su nas očvrsnuli, tako da smo sposobniji i ubojitiji da se odazovemo pozivu naših zemalja ili saveznika ukoliko im budemo bili potrebni - rekao je Preston.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore su naveli da će se manevri tokom vežbe izvoditi u širem rejonu kolašinske, žabljačke i pljevaljske opštine, a u Luci Bar biće prisutno dodatnih 120 učesnika vežbe zaduženih za logističku podršku.

- Na vežbi na području Crne Gore neće biti korišćena bojeva municija velikog kalibra, već će crnogorski vojnici biti upućeni na poligon Krivolak u Severnu Makedoniju, gde će se realizovati artiljerijska bojeva gađanja - navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva.

Dodaje se da je IR23 deo velike međunarodne vežbe koju predvode SAD, DefenderEurope23, na kojoj oko 24 hiljade vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja izvodi operacije širom Evrope u cilju jačanja sposobnosti za brz, zajednički odgovor na bezbednosne

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora: Počelo

Izvor: B92, 23.Maj.2023

U Pljevljima je počela vojna vežba Immediate Response (IR23) koja okuplja više od 500 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) i Oružanih snaga SAD...U vežbe su uključeni i štabni oficirei Oružanih snaga Hrvatske...Načelnik Generalštaba crnogorske vojske Zoran Lazarević je u ponedeljak na otvaranju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.