AKO PUTIN NAPADNE NATO, OVE ZEMLJE BIĆE U VELIKOM PROBLEMU! U planu je izgradnja 600 bunkera, a po svemu sudeći ruski predsednik odavno ima NOVU metu

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024, 15:02

AKO PUTIN NAPADNE NATO, OVE ZEMLJE BIĆE U VELIKOM PROBLEMU! U planu je izgradnja 600 bunkera, a po svemu sudeći ruski predsednik odavno ima NOVU metu

Sprema se haos...

Ministri odbrane Letonije, Estonije i Litvanije postigli dogovor o velikoj mreži odbrane kako bi odvratili i porazili rusku vojsku u slučaju napada.

S obzirom na to da se granica između Estonije i Rusije proteže 338 kilometara, od kojih je veći deo gotovo neprohodan jer se radi o močvarnom i šumovitom području, zvaničnici tih zemalja planiraju izgradnju 600 bunkera.

Male baltičke države se već neko vreme smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << najverovatnijim ruskim ciljem ako Vladimir Putin pokrene napad na NATO. Mnogi smatraju da bi ruska vojska mogla poraziti ove tri male nacije u nekoliko dana.

Kako podseća Njuzvik, a prenosi Index.hr, nakon Putinove aneksije Krima 2014, NATO je počeo da rotira trupe međunarodnih snaga u Poljsku i baltičke države - Estoniju, Letoniju I Litvaniju - u aranžmanu pod nazivom "Enhanced Forward Presence" (eFP), odnosno "Ojačana prednja prisutnost".

Ove multinacionalne borbene grupe međutim mogle bi samo otežati invaziju, ali je ne bi zaustavile.

Takođe se podseća na izjavu estonske premijerke iz 2022, Kaje Kalas, koja je tada rekla “da bi s ovakvom NATO odbranom u slučaju ruske invazije njena zemlja bila izbrisana s karte”.

Susan Lilevali iz estonskog Ministarstva odbrane rekla je prošle sedmice da je svrha izgradnje bunkera pre svega izbegavanje vojnog sukoba u region jer bi potencijalno mogli promeniti računicu neprijatelja.

- Objekti bi trebalo da onemoguće i brzo napredovanje neprijatelja na teritoriju baltičkih zemalja i u slučaju vojnih prodora da zaustave neprijateljsko napredovanje već na samim granicama - navela je Lilevali i dodala da je potrebna koordinacija s Letonijom I Litvanijom kako u mreži ne bi bilo rupa kroz koje bi se neprijatelj mogao provući.

Litvanija bi trebalo da se posebno usredsredi na prevlaku Suvałki, tanki pojas teritorije koja se proteže između Belorusije i ruske eksklave Kaljinjingrada, a čija bi okupacija izolovala baltičke države od Poljske i drugih evropskih saveznika na zapadu.

Bunkeri Estonije biće grupisani oko graničnih prelaza Narva na severu i Voru na jugu. Čudsko jezero, koje čini veći deo granice s Rusijom, daje Estoncima moćnu odbrambenu barijeru. A prema rečima Lilevali, glavna namena ove mreže bunkera je da se osigura mogućnost borbe protiv neprijatelja već od prvog sata i prvog napadnutog metra.

S druge strane, kako piše Njuzvik, ruska vojska je možda oslabljena ratom u Ukrajini I gubicima, ali je istovremeno i iskusnija.

Zvaničnici NATO-a više su puta upozoravali da Moskva još uvek predstavlja veliku pretnju iako će joj trebati neko vreme da se rekonstruiše.

- Nakon analize raznih procena o tome koliko brzo Rusija može obnoviti svoju vojsku, zaključili smo da je sada pravo vreme za početak priprema-rekla je Lilevali.

Estonija želi prve bunkere da postavi već početkom 2025

Srbija Danas/B92
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.