A ako Rusija udari na NATO?

Izvor: B92, 25.Dec.2023, 13:55

A ako Rusija udari na NATO?

Ako Rusija udari na potencijalnu bazu NATO alijanse, da li će oni kolektivno odgovoriti našoj zemlji, pita se zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Deklaracija Evropske unije o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu je ništa drugo do prazno slovo na papiru, ali iz nje može da proistekne mogućnost potpisivanja ozbiljnijih sporazuma, kaže Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Kao primer ozbiljnijih dokumenata on navodi "bilateralne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazume za proizvodnju naoružanja, obuku vojnih kadrova, finansiranje pojedinačnih vojnih programa i mnoge druge važne stvari za neonaciste u Kijevu".

"Tako, može da se dogodi da neka luda država (kao što je Britanija, koja je vekovima degenerisala, predvođena plavokosim čudacima poput Džonsona) odluči da napravi vojnu bazu u Ukrajini i, u stvari, preuzme odbranu njenih granica", upozorava bivši predsednik Rusije.

"Šema je ovakva: nećemo vas primiti u NATO, nećemo rat sa Rusijom, ali na individualnom planu nemojte sebi ništa uskraćivati", dodaje on.

Medvedev upozorava da, ukoliko neka od zemalja članica NATO-a otvori vojnu bazu u Ukrajini, Rusija će na to odgovoriti napadima na tu bazu, ali tu, kako ističe, i može doći do problema. Pitanje je kako će u takvom slučaju NATO zemlje odlučiti da primene Član 5 Vašingtonskog dogovora.

"Drugim rečima, kada Rusija udari na takvu bazu (a to će se neizbežno desiti, pošto će vojno osoblje baze specijalno tu dospeti da se bori protiv nas), da li će zemlje Alijanse biti spremne da kolektivno odgovore našoj zemlji?", pita se on.

Odgovor na to pitanje, kako dalje navodi, poprilično je širok, to jest, Alijansa može da odgovori zajedničkim snagama, oružanim putem ili na drugi način, a može doći i do toga da država, koja je razmestila vojnu bazu na teritoriji Ukrajine, sama odgovori.

Komentar Medvedeva usledio je nakon jučerašnje izjave zamenika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Andreja Sibige da se za sada bezbednosnim garancijama za Ukrajinu nije priključilo šest zemalja. Dokument nisu potpisale Austrija, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovačka i Malta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RT: Bezbednosne garancije za Kijev su „komad papira“ – Medvedev

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2023

 . Zapadne bezbednosne garancije za Ukrajinu su same po sebi beskorisne, ali bi mogle utrti put za vojnu bazu NATO-a u zemlji, što bi moglo izazvati direktan sukob sa Moskvom, izjavio je u ponedeljak bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.. Deklaracija o bezbednosti, koju su prvi put usvojile...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.