Zvaničnik lupio šakom o sto i zapretio: Tražimo od vas, počnite

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 10:16

Zvaničnik lupio šakom o sto i zapretio: Tražimo od vas, počnite

Ako Ukrajina ne dobije poziv da tokom julskog samita NATO-a započne proces pridruživanja Alijansi, Vladimir Zelenski neće prisustvovati samitu.

To rekao zamenik šefa kancelarije Volodimira Zelenskog Igor Žovkva za Rojters.

Prema njegovim rečima, zahtev Kijeva za članstvo je "na stolovima" članica Alijanse, a odgovor na nju podrazumeva "poziv u članstvo".

"Tražimo od vas da započnete proceduru", rekao je Žovkva, "udarajući o sto" u toku intervjua.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predstavnik kancelarije je zapretio da ako samit "ne bude dao rezultate", a članovi Alijanse "pokažu nedostatak hrabrosti", Zelenski neće imati razloga da ide tamo.

Podsetio je da su Finska i Švedska, koje su podnele zahteve prošle godine za članstvo, odmah dobile odgovore zemalja članica i poziv da se pridruže Alijansi.

Samit NATO-a biće održan u Vilnjusu 11. i 12. jula.

Vladimir Zelenski je ranije naglasio da će ukrajinske trupe biti demotivisane ako Ukrajina ne dobije poziv za samit NATO-a u julu.

Ukrajinski predsednik je, kako tvrdi, više puta razgovarao sa liderima evropskih zemalja, predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zamolio ih da "ne izvuku tepih ispod nogu" Ukrajine.

Stoltenberg je još 19. juna rekao da saveznici ne razmatraju članstvo Ukrajine, već se konsultuju o tome koji koraci će je približiti članstvu. "Sada je najvažnije da očuvamo Ukrajinu kao suverenu državu", istakao je tada, piše Raša tudej Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.