U inflaciji je spas?

Izvor: BKTV News, 06.Sep.2014, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U inflaciji je spas?

U inflaciji je spas! Na to bi mogle da se svedu najnovije mere Evropske centralne banke koja nikako ne uspeva da navede privatne banke da počnu da otvaraju kreditne linije malim i srednjim preduzećima i tako pokrenu točak posustale evropske privrede.

Zato je konferencija za štampu koju je održao Mario Dragi, predsednik Evropske centralne banke (ECB) sa sedištem u Frankfurtu, izazvala podjednaku pažnju kao i samit NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << -a. Dragi je najavio senzacionalne mere: referentna kamatna stopa po kojoj će ECB od sada pozajmljivati novac privatnim bankama spuštena je na istorijski minimum – 0,05 odsto.
Tako će privatne banke dobijati evre skoro besplatno, a cilj je da one ubrizgavaju novac u privredu kroz kreditne linije malim i srednjim preduzećima, a ECB će početi da otkupljuje državne i privatne dugove, kako bi banke pokrenule kredite privredi. Ako ove mere ne uspeju, stabilnost EU bila bi ozbiljno ugrožena.
Ekonomija EU trenutno je u raljama deflacije: stali su potražnja, proizvodnja i potrošnja, cene ne rastu, a potrošači čekaju da one još više padnu kako bi kupovali, pa se tako zapravo ne dešava – ništa.
Da li će privatne banke upotrebiti „besplatno“ dobijene evre da bi konačno pod povoljnim uslovima počele da kreditiraju firme? One imaju puno razloga da to ne učine: U nestabilnim vremenima banke radije ulažu ili u kredite državama ili u siguran biznis poput industrije naoružanja (tako je 300 najvećih evropskih i američkih banaka i osiguravajućih društava investiralo 314 milijardi dolara u modernizaciju nukleranog naoružanja).
Izbacivanjem jeftinih evra na tržište novca, Dragi je isprovocirao Nemačku koja se od početka krize 2008. godine protivi inflacionim merama. Inflacija kažnjava štediše, a Nemačka je ta koja je štedela i ima suficit u državnoj kasi, dok Francuska i Italija grcaju u dugovima – Pariz duguje dve hiljade milijardi evra, a Rim 1.800 milijardi.
To znači da je Dragi indirektno pribegao modelu ujedinjavanja dugova koji je kancelarka Merkel uvek odbijala, jer nije želela da Nemačka plaća greške i državno rasipništvo Pariza, Rima i Madrida.
Izvor: Vesti online
The post U inflaciji je spas? appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Evropska unija: U inflaciji je spas?

Izvor: Economy.rs, 07.Sep.2014, 01:15

U inflaciji je spas! Na to bi mogle da se svedu najnovije mere Evropske centralne banke koja nikako ne uspeva da navede privatne banke da počnu da otvaraju kreditne linije malim i srednjim preduzećima i tako pokrenu točak posustale evropske privrede.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.