Šojgu: Situacija u Evropi je eksplozivna i zahteva konkretne korake za ublažavanje tenzija

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2021, 11:03

Šojgu: Situacija u Evropi je eksplozivna i zahteva konkretne korake za ublažavanje tenzija

Situacija u Evropi je eksplozivna i zahteva konkretne korake za ublažavanje tenzija, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu na moskovskoj Konferenciji o međunarodnoj bezbednosti. Primetio je da ruska strana daje predloge, na primer, o izmeštaeu vežbi sa ruskih granica. Druga inicijativa se odnosi na rešavanje odredbi o razmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi. Šojgu je naglasio da članice alijanse nastavljaju da povećavaju vojne budžete i podsetio na poslednji samit NATO-a u Briselu (održan 14. juna), koji je, prema ministru, bio "potvrda transformacije bloka iz regionalnog u globalni vojno-politički savez“ kako bi se obuzdale Rusija i Kina, prenose RIA Novosti. „Odluke donete na samitu o povećanju vojnih izdataka država članica, poboljšanju potencijala nuklearnog odvraćanja konsolidovaće vojnu konfrontaciju u Evropi narednih godina“, rekao je on. Šojgu je istakao da formalni dijalog koji Brisel predlaže da se nastavi u okviru Saveta Rusija-NATO ne smanjuje tenzije u bilateralnim odnosima. Štaviše, neke evropske zemlje su zainteresovane za eskalaciju sukoba, dodao je on. Moskva prima oprečne signale iz alijanse. S jedne strane, zemlje NATO-a redovno izvode vežbe u blizini ruskih granica, posebno u Crnom moru, s druge strane pozivaju na dijalog.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Šojgu: Situacija u Evropi eksplozivna, žele eskalaciju sukoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2021

Situacija u Evropi je eksplozivna i zahteva donošenje odluka o deeskalaciji, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i optužio pojedine evropske zemlje da su zainteresovane za eskalaciju sukoba sa Rusijom...On je dodao da NATO opravdava aktivan razvoj regionalnog sistema protivraketne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.