Samit NATO-a u Briselu; Merkel: Razgovaraćemo o nizu izazova, najpre Rusiji i Kini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2021, 04:00

Samit NATO-a u Briselu; Merkel: Razgovaraćemo o nizu izazova, najpre Rusiji i Kini

Lideri NATO-a sastaju se danas u Briselu, kako bi dogovorili reforme u multipolarnom svetu, nastalom po završetku Hladnog rata, u kojem kineski vojni uspon predstavlja novi izazov.

Na agendi jednodnevnog samita naći će se i Rusija, klimatske promene, Avganistan i nove tehnologije.

Skup će biti nešto užeg obima nego ranijih godina, zbog restrikcija povezanih sa kovidom-19.

Kako navodi Rojters, očekuje se da 30 lidera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << NATO-a od američkog predsednika Džoa Bajdena traže uveravanja da Alijansa može da računa na podršku SAD, svog najmoćnijeg člana, nakon što je četiri godine bila na udaru kritika bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Dok bi Bajden, kako se očekuje, mogao poslati tradicionalnu američku poruku da evropski saveznici moraju plaćati više za sopstvenu bezbednost, NATO će, kako navodi Rojters, nastojati da ode još dalje od Trampove spoljnopolitičke agende - "Amerika na prvom mestu".

"Ovaj samit sa Bajdenom bi trebalo da bude signal svetu da NATO se vratio. Bilo je toliko buke i bilo je to teško vreme. Ali sada zapravo možemo razgovarati o stvarima koje su bitne, definišući bezbednosne izazove našeg vremena", rekao je jedan visoki evropski diplomata u NATO-u.

NATO, osnovan 1949. godine radi kolektivne odbrane njegovih članica i kao protivteža Sovjetskom savezu, obeležio je 70.-godišnjicu na samitu u Londonu u decembru 2019. godine.

Merkel: Razgovaraćemo o nizu izazova, najpre Rusiji i Kini

Lideri zemalja NATO razgovaraće o nizu tema, uključujući izazove koje predstavljaju Rusija i Kina na samitu u Briselu, rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je po dolasku na samit kazala da će lideri diskutovati i o načinima na koji mogu sarađivati sa Gruzijom i Ukrajinom, dvema zemljama koje žele bliže veze sa NATO radi protivteže pretnji od svog suseda Rusije, preneo je Rojters.

"Pitanja koja su danas na agendi tiču se svih nas. Prvi od izazova sa kojima smo suočeni:Rusija, ali i u sve većoj meri Indo-Pacifički region sa Kinom", rekla je Merkel na početku samita koji se održava u Briselu.

"Hibridni izazovi postaju sve važniji: sajber napadi kao i, posebno kada je reč o Rusiji, kampanje dezinformisanja", dodala je ona.

Litvanija poziva na jedinstvo NATO u odvraćanju Rusije

Na današnjem samitu NATO u Briselu Litvanija će upozoriti da Moskva pokušava da "proguta" Belorusiju i pozvala na jedinstvo u Severnoatlantskoj alijansi u odvraćanju Rusije.

"Belorusija gubi i poslednje elemente svoje nezavisnosti i to su opasni trendovi. Očekujem da predsednik (SAD) Džozef Bajden uputi jasnu poruku o odlučnosti i jedinstvu u NATO i o onome što se događa", izjavio je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, prenosi Rojters.

On je poručio da NATO neće imati bolje odnose s Rusijom sve dok Moskva ne promeni svoj politički kurs.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Vojni samit

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počinje NATO samit

Izvor: B92, 14.Jun.2021

Brisel -- Danas u Briselu počinje NATO samit. Tema: Reforme Alijanse u multipolarnom svetu, nastalom po završetku Hladnog rata, a kojem Kina predstavlja novi izazov...Na agendi jednodnevnog samita naći će se i Rusija, klimatske promene, Avganistan i nove tehnologije. Skup će biti nešto užeg obima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.