Predsednik Poljske: Samit NATO znači jasno NE! imperijalističkoj politici Rusije

Izvor: Blic, 07.Jul.2016, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Poljske: Samit NATO znači "jasno NE! imperijalističkoj politici Rusije"

Predsednik Poljske Andžej Duda je danas ocenio da će dvodnevni samit NATO u Varšavi koji počinje sutra, biti prekretnica jer će odlukom o razmeštanje četiri bataljona u Poljskoj i baltičkim zemljama reći "jasno Ne! imperijalističkoj politici Rusije".

"Rusija je sila koja ima imperijalističke ambicije i nažalost ostvaruje ih kršeći principe. NATO i međunarodna zajednica moraju po mom mišljenju da kožu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oštro NE i da ojačaju arhitekturu bezbednosti. Zbog tog ojačanja će se pojaviti vojske NATO u baltičkim zemljama i u Poljskoj", kazao je Duda poljskoj novinskoj agenciji PAP.

Poljski predsednik podsetio je na svoju više puta ponovljenu izjavu da će predstojeći samit biti istorijska prekretnica jer je 1999. godine Poljska ušla u NATO a sve do ovog samita zapadnog vojnog saveza u Poljskoj nije bilo zbog dogovora NATO i Rusije iz 1997. godine da na teritorijama novih članica neće razmeštati osetnije snage niti graditi vojne baze.

"Naravno, možemo da raspravljamo da li će to prisustvo biti dovoljno. To je teško danas reći jer teško može da se predvidi do kraja priroda buduće pretnje. Jedno je najvažnije - da svako ko krene u agresiju na zemlju u kojoj su snage NATO, napao je istovremeno ceo Savez", kazao je Duda.

Pročitajte još

NATO, po oceni poljskog predsednika, treba da razgovara s Rusijom, ali tek kada ojača svoje istočno krilo.

"Ako dijalog s Rusijom treba da bude partnerski, a ja ne mogu da zamisli drugačiji dijalog, ne sme se dopustiti situacija da se nama ili drugim saveznicima u NATO Rusija obraća s pozicije sile", kazao je Duda.

Poljski predsednik je upozorio da na dijalog NATO s Rusijom nakon samita u Varšavi utiču svakako i zbivanja u Ukrajini i stepen primene Sporazuma iz Minska o rešenju krize u toj zemlji.

"Ukoliko Rusija ne bi htela da pristane da se vrati stabilnost u Ukrajinu, razgovor s njom biće veoma težak. Teško je zamisliti da bi mogao da se digne dijalog na viši nivo (sa nivoa ambasadora) jer bi to značilo da smo se pomirili sa onim što je Rusija učinila, a to ne smemo", kazao je Duda.

Poljski predsednik ocenio je da izlazak Velike Britanije iz Evropske unije neće uticati na NATO i da je čak moguće očekivati da će Velika Britanija kao vojna sila zbog Bregzita nastojati da učvrsti svoje veze sa saveznicima u okviru zapadne alijanse.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Poljske: Samit NATO prekretnica prema Rusiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jul.2016

Predsednik Poljske Andžej Duda je danas ocenio da će dvodnevni samit NATO u Varšavi koji počinje sutra, biti prekretnica jer će odlukom o razmeštanj četiri bataljona u Poljskoj i baltičkim zemljama reći "jasno Ne! imperijalističkoj politici Rusije"..."Rusija je sila koja ima imperijalističke...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.