Lukšić: Nakon Velsa sve će biti jasnije

Izvor: Akter, 02.Sep.2014, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukšić: Nakon Velsa sve će biti jasnije

Odluka sa samita NATO saveza, koji će biti održan u Velsu 4. i 5. septembra, trebalo bi da definiše finalnu fazu procesa priključenja Crne Gore

Preciziraće se i  vremenski okvir, poručio je crnogorski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Crna Gora je, navodi ministar, nesumnjivo lider integracionog procesa u regionu i podseća da je država otvorila trećinu poglavlja, a da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << do kraja godine mogla da pređe i polovinu.

Kada je regionalna politika u pitanju, rekao je Lukšić za spoljno-politički magazin Diplomarius, Crna Gora iz godine u godinu daje nove impulse jačanju menanizama saradnje, kako bi podstakla ekonomski rast i razvoj regiona bez kog nema održivog integracionog procesa.

"Ipak, ništa od prethodnog ne znači da je posao gotov, ili da je moguće oboriti ritam. Svakako da je izazova na putu jako puno, kako kada je u pitanju unutrašnja, tako i regionalna dinamika. Očigledno je da i globalna dešavanja imaju svoje implikacije na Crnu Goru", poručio je Lukšić.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju evropski put Crne Gore, a u određenom smislu i evroatlantski, tada je jasno da je potrebno uložiti dodatne napore na smanjivanju polarizacije u društvu.

Pre svega, kako je rekao, potrebno je uložiti napore da se potpuno obnovi i konsoliduje poverenje političkih činilaca u politički sistem, odnosno izborni proces, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

"Crna Gora ne može biti zemlja u kojoj izborni proces podstiče nerazumevanje, već je potrebno da omogući jasne političke odnose koji u skladu sa elementarno prihvaćenim principima demokratskog poretka obezbeđuju formiranje efikasne i kontrolisane izvršne vlasti", dodao je Lukšić.

Šef crnogorske diplomatije je naglasio da je odgovornost u tom procesu na svima i stvari "nikada nisu crno-belo obojene", ali da se uvek od vladajuće strukture očekuje prvi potez.

Stabilan politički sistem, zaključuje Lukšić, standarde vladavine prava i progres u integracijama treba posmatrati kao deo agende ekonomskog razvoja.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

CG se nada brzom ulasku u NATO

Izvor: B92, 02.Sep.2014

Crnogorska vlada veruje da će samit NATO u Velsu 4. i 5. septembra definisati finalnu fazu priključenja Crne Gore Alijansi iz preciziranje vremenskog okvira...Ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić istakao je da je Crna Gora lider integracionog procesa u regionu, da je otvorila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.