Duga senka Avganistana

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2012, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duga senka Avganistana

17.05.2012. -

Odlazak iz Avganistana baca senku na samit NATO-a. Takav naslov nemački nedeljnik Štern stavio je iznad komentara posvećenog nameri novog francuskog predsednika Fransoe Olanda da hitno povuče svoj kontigent iz Avganistana. Uopšte povlačenje trupa, pa i prevremeno, trebalo bi samo da raduje zemlje koalicije. Tim pre što je upravo ovih dana objavljeno da počinje treća faza predaje odgovornosti za bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u zemlje sa snaga ISAF lokalnoj vojsci. Ali poseban optimizam i visoki činovi NATO-a, ni predstavnici avganistanskih vlasti očigledno ne osećaju.

Novu etapu predaje odgovornosti najavio je predsednik Avganistana Hamid Karzaj. Posle završetka ove faze, prema saopštenju nemačke agencije DPA, 75% stanovništva zemlje će živeti u zoni koju kontrolišu avganistanski vojnici. Trenutno na toj teritoriji živi samo polovina građana. Ukupno pod potpunu kontrolu lokalnih vlasti preći će odgovornost za bezbednost u 11 provincija, u svih 34 glavnih gradova provincija i u 260 od 400 regiona Avganistana. Konkretni rokovi za predaju odgovornosti će se posebno određivati.

Glavni altanski partner iz NATO-a, domaćin Bele kuće Barak Obama, nazvao je treću fazu predaje odgovornosti još jednim važnim korakom na putu ka postavljenim ciljevima u Avganistanu. To se tiče između ostalog i povlačenja trupa koalicije do kraja 2014. godine, kada će lokalne snage u potpunosti osiguravati sopstvenu bezbednost. Generalni sekretar Alijanse Andres Fog Rasmusen izjavio je sa svoje strane da će avganistanske nacionalne snage bezbendosti uskoro imati vodeću ulogu u osiguranju bezbednosti na dve trećine teritorije države. A po rečima zvaničnog predstavnika snaga ISAF brigadnog generala Karsstena Jakobsona, za 11 godina boravka stranih trupa u zemlji stanovnici Avganistana su dobii slobodu u zapadno smislu reči i perspektivu da žive u miru.

U celini, na zvaničnom nivou, u krajnjoj liniji spolja, situacija u Avganistanu deluje lepo. Istina, u realnu sliku teško se uklapaju reči o slobodi i perspektivi mira. Evo samo nekih najnovijih saopštenja. U Kabulu su teroristi ubili jednog od rukovodilaca Višeg saveta mira Arsala Rahmanija, koji je bio ključna figura u pregovorima sa talibanima. U terorističkom aktu poginula su četvorica vojnika snaga ISAF-a. Može se pročitati i sledeće: komanda NATO trupa priznala je činjenicu ubistva „iz nepažnje" porodice od 6 članova, uključujući četvoro dece. I tako dalje.

U principu, ma koliko to zvučalo surovo, ništa novo. Možemo se samo složiti sa pomenutim nedeljnikom Štern da se senka Avganistana proteže do Čikaga. Između ostalog, Viktor Litovkin, odgovorni urednik lista Nezavisni vojni pregled, ne očekuje mnogo od ovog sastanka.

Ne mislim da će na čikaškom samitu NATO-a biti donete neke probojne odluke u pogledu Avganistana, govori ekspert. Mnogo je već dogovarano na susretima koji su se odvijali poslednjih godina. Ali sve prethodne odluke su se ispostavile neizvodivim. Meni se čini da i ritualni govori koji će biti izrečeni na samitu u Čikagu, dovešće do istog rezultata. Avganistan je postao neuspešan projekat za NATO sa svih tačaka gledišta.

Alijansa ne može da prizna to što govori Litovkin. I sada se tamo prorađuju razni scenariji kako da se produži prisustvo u Avganistanu i posle 2014. godine. I u Berlin je uoči samita stigao radi pregovora avganistanski lider Hamid Karzaj. Jer Nemačka danas zauzima treće mesto po obimima pomoći Kabulu. A šta dalje? Nemački nedeljnik Di Cajt izneo je nedavno vrlo strogu presudu: Rat je izgubljen. Alternativa je ili povlačenje ili dobrovoljna kapitulacija. Naravno, mi ćemo se povući. Ali možda ćemo se nečemu i naučiti. Na primer, tome da se sloboda i ljudska prava ne mogu izvoziti snagom oružja. Poslednju tvrdnju u krajnjoj liniji teško je osporiti.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.