Australijski premijer ne putuje na samit NATO-a?

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 09:33

Australijski premijer ne putuje na samit NATO-a?

Australijski premijer Entoni Albaneze neće prisustvovati ovogodišnjem samitu NATO-a, jer se međunarodna bezbednosna situacija sa ratom u Ukrajini pogoršava.

Odluka je usledila nakon odluke ministarke spoljnih poslova Peni Vong da pošalje birokratu nižeg ranga na prošlonedeljni sastanak ministara spoljnih poslova u Briselu, sedištu NATO-a, uprkos tome što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su njene azijsko-pacifičke kolege prisustvovale kako bi pomogle u koordinaciji odgovora Zapada na rat u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ranije da će lideri Australije, Japana, Koreje i Novog Zelanda, takozvani AP4, biti pozvani po drugi put na godišnji skup tog transatlantskog bloka.

Te četiri države su tek prošle godine prvi put pozvane na samit NATO-a u Madridu, a prisustvovao je i tada novoizabrani Albaneze. "Herald", međutim, piše da premijer neće otputovati na ovogodišnji skup, zakazan za sredinu jula u Vilnjusu, u Litvaniji.

"Ta zemlja je bila ključna, iako mala država članica Evropske unije i NATO-a, u suprotstavljanju kineskoj ekonomskoj prinudi, nakon što je dozvolila Tajpeju da otvori de fakto ambasadu", piše sidnejski list. Kabinet premijera odbio je da komentariše tvrdnje o neodlasku u Vilnjus.

Kako podseća "Herald", Ministri spoljnih poslova AP4 su takođe bili pozvani na prošlonedeljni sastanak ministara spoljnih poslova u Briselu, koji je deo sastanka posvetio indo-pacifičkoj strategiji. Australija je bila jedina koja tamo nije prisustvovala na ministarskom nivou.

U vrhu agende NATO-a ove godine je rat u Ukrajini, ukazuje list. Portparol opozicionih liberala Sajmon Birmingem smatra da bi laburista Albaneze trebalo da prisustvuje samitu NATO-a kako bi demonstrirao "100-postotnu privrženost" Australije "poretku zasnovanom na pravilima, našim demokratskim partnerima i odbrani Ukrajine".

Birmingem je ocenio da su nedavni komentari francuskog predsednika Emanuela Makrona nakon njegove posete Kini, u kojima je pozvao Evropu da smanji zavisnost od SAD i da izbegava mešanje u bilo kakav sukob između Vašingtona i Pekinga oko Tajvana, pokazali zašto je za stolom potreban glas Australije.

Džoel Hikman, saradnik u Centru za analizu evropske politike, sa sedištem u SAD, izjavio je da je Albanezeova odluka razočaravajuća.

"Iza zatvorenih vrata biće razočarenje u Briselu... Oni i dalje zaista cene odnos sa Australijom i to se neće promeniti, ali NATO nastoji da zaista produbi to partnerstvo. I biće razočaranje što je Australija propustila ovu priliku da pokaže snažnu jedinstvenu poruku potencijalnim agresorima ili strateškim izazivačima - Kina je jedna od njih", rekao je Hikman za "Herald".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Štampa: Australijski premijer ne putuje na samit NATO-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2023

Australijski premijer Entoni Albaneze neće prisustvovati ovogodišnjem samitu NATO-a, jer se međunarodna bezbednosna situacija u vezi sa ratom u Ukrajini pogoršava, piše današnji "Sidnej morning herald".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.