OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU: Suđenje generalu Momčilu Perišiću počinje 20. maja

Izvor: Kurir, 29.Mar.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU: Suđenje generalu Momčilu Perišiću počinje 20. maja

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu zakazao je danas za 20. maj početak suđenja nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišću i još dvojici optuženih za špijunažu.

Danas je pred sudom završeno pripremno ročište u tom postupku, koje je bilo zatvoreno za javnost. Suđenje bi trebalo da bude javno, barem u delu za koji sud ne proceni da bi trebalo da bude zaštićen vojnom, službenom ili državnom tajnom, u kom slučaju može da isključi javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sa suđenja. Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe još u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet. Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal 2005, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom. Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet. Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Momčilo Perišić

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suđenje Momčilu Perišiću za špijuniranje počinje 20. maja

Izvor: Blic, 29.Mar.2016

Viši sud u Beogradu zakazao je danas za 20. maj početak suđenja nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišću i još dvojici optuženenih za špijunažu...Danas je pred sudom završeno pripremno ročište u tom postupku, koje je bilo zatvoreno za javnost...Suđenje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.