Momčilo Perišić oslobođen u Hagu, sutra stiže u Beograd avionom Vlade Srbije (VIDEO)

Izvor: S media, 28.Feb.2013, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Momčilo Perišić oslobođen u Hagu, sutra stiže u Beograd avionom Vlade Srbije (VIDEO)

Apelaciono veće Haškog tribunala oslobodilo Momčila Perišića.

Haški tribunal izrekao je konačnu oslobađajuću presudu bivšem načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću koji je u septembru 2011. prvostepeno osuđen na 27 godina.

Perišić će sutra u 11 sati avionom Vlade Srbije poleteti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sa roterdamskog aerodroma za Beograd.

On je ranije osuđen zbog pomaganja i za podržavanje zločina nad Muslimanima u BiH 1993-95 i raketnih napada na civile u Zagrebu u maju 1995.

Prvopstepena presuda doneta je većinom glasova sudija Mišel Pikar iz Francuske i Pedra Davida iz Argentine, dok je predsedavajući Bakone Moloto iz Južne Afrike imao suprotno mišljenje, zalažući se za oslobađanje generala Perišića.

Konačnu presudu danas je donelo žalbeno veće kojim predsedava predsednik tribunala američki sudija Teodor Meron, a članovi su Karmel Adjijus sa Malte, Liu Daćun iz Kine, Arlete Ramarson sa Madagaskara i Andresia Vaz iz Senegala.

Poništavajući danas prethodnu presudu, žalbeno veće Tribunala je, usvajajući žalbu optuženog, utvrdilo da pomoć koju je Vojska Jugoslavije, na čelu s Perišićem, pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data s "konkretnim uputstvom" da bude upotrebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za "opšti ratni napor" VRS.

(Beta, Tanjug)

Foto: Beta/ AP Photo/Koen van Weel, Pool

VIDEO: RTS

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.