Agencije: Oslobađanje Perišića pobeda Srba u Tribunalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2013, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencije: Oslobađanje Perišića pobeda Srba u Tribunalu

BEOGRAD -

U kratkim komentarima na oslobađajuću presudu generalu Momčila Perišića svetske agencije ocenjuju da ona predstavlja svojevrsnu pobedu Srba u Tribunalu i da je značajna za Srbiju, jer se njome potvrđuje da srpski zvaničnici nisu odgovorni za zločine počinjene u Bosni.

Asošiejted pres navodi da ova odluka žalbenog veća Haškog tribunala predstavlja jednu od retkih pobedu Srba u Tribunalu gde su većina osuđenih Srbi iz Bosne i Hrvatske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Oslobađajuća presuda generalu Perišiću, takođe, potkrepljuje često iznošene tvrdnje Beograda da nije učestvovao u zločinima bosanskih Srba i ističe koliko je teško međunarodnim sudovima da procesuiraju visoke zvaničnike za koje se veruje da su "vukli konce, a nisu delovali direktno", navodi AP.

Uz kratku vest o Perišićevom oslobađanju, dopisnik BBC iz Beograda ocenjuje da bi ova odluka mogla da povrati veru građana Srbije u neutralnost Tribunala.

Agencija Frans pres navodi da će "oslobađanje jednog srpskog vojnog lidera" biti pozdravljeno u Beogradu gde se Tribunal smatra pristrasnim".

Perišićevo oslobađanje znači da nijedan zvaničnik Beograda nije osuđen za zločine počinjene u Bosni, ocenjuje AFP i podseća da je jedini visoki jugoslovenski zvaničnik koji se dovodio u vezu sa masakrom u Srebrenici "diktator Milošević" koji je preminuo tokom suđenja 2006. godine.

Perišićev advokat Novak Lukić izrazio je zadovoljstvo odlukom Tribunala. "Osećam se sjajno. Žalbeno veće je potvrdilo njegovu nevinost", rekao je Lukić za AFP i najavio da su u toku pripreme oko prebacivanja njegovog klijenta avionom za Beograd.

Mediji još primećuju da Perišić nije pokazivao emocije tokom izricanja presude, a BBC navodi da se na njegovom licu mogao "primetiti samo trzaj jednog oka".

Perišić je drugi visoki zvaničnik Beograda kojeg je Haški tribunal oslobodio odgovornosti za ratne zločine.

Ranije, odgovornosti je oslobođen i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović.
Pogledaj vesti o: Momčilo Perišić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svjetske agencije: Oslobađanje Perišića pobjeda Srba

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Feb.2013

BEOGRAD- U kratkim komentarima na oslobađajuću presudu generalu Momčila Perišića svjetske agencije ocjenjuju da ona predstavlja svojevrsnu pobjedu Srba u Tribunalu i da je značajna za Srbiju, jer se njome potvrđuje da srpski zvaničnici nisu odgovorni za zločine počinjene u BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.