URS: Peticiju podržalo 225.000 ljudi

Izvor: RTS, 25.Apr.2011, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS: Peticiju podržalo 225.000 ljudi

Peticiju Ujedinjenih regiona Srbije za decentralizaciju zemlje u prve tri nedelje podržalo 225.000 građana, rekao Mlađan Dinkić. Nisam stekao utisak da se nešto bitno promenilo posle štrajka Tomislava Nikolića, ocenio Dinkić.

Predsednik Ujedinjenih regiona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da je peticiju URS-a za decentralizaciju zemlje u prve tri nedelje prikupljanja potpisa podržalo 225.000 građana, istakavši da očekuje podršku i stranaka vladajuće većine, ali i opozicije.

Lider URS-a Mlađan Dinkić izjavio je da nije stekao utisak da se na političkoj sceni Srbije bilo šta bitno izmenilo posle štrajka glađu i žeđu lidera naprednjaka Tomislava Nikolića.

"Što se mene tiče, ja nikada ne bih legao u krevet da bih ostvario neki svoj cilj, već bih se borio, pa makar i na ulici, ali ne mogu da govorim o afinitetu političara u Srbiji. Mnogi političari i analitičari su rekli šta su imali o tome, ja tu nemam šta novo da dodam", rekao je Dinkić.

Mlađan Dinkić je rekao da od "isprazne" politike građani Srbije nemaju ništa. "Od toga građani nemaju koristi, ali od toga da se izgradi škola, bolnica ili ukinu putarine za građane Mladenovca i Grocke, to je nešto što je konkretno i URS se uvek bavi konkretnim stvarima", rekao je Dinkić.

Dinkić je, na konferenciji za novinare, rekao da je zadovoljan zbog velike podrške građana, uz uverenje da će do 30. maja, kada URS planira da peticiju predaju Skupštinu Srbije, broj potpisa bude i veći od 300.000, koliko su naprednjaci prikupili za mesec dana za njihovu inicijativu za promenu Ustava.

Dinkić je rekao da su predstavnici URS-a otpočeli i razgovore sa predstavnicima svih stranaka u Srbiji, i dodao da je uveren da će predloge URS-a podržati i stranke vladajuće koalicije i opozicione.

Lider URS-a je rekao da postoji "veliki stepen zainteresovanosti" iz stranaka vladajuće koalicije, dodajući da je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, podržao predloge URS-a.

Dinkić očekuje da će zakoni koje predlaže njegova stranka biti usvojeni u junu i julu, pre godišnjih odmora, kako bi prve efekte imali već u drugoj polovini 2011. godine.

On je naveo da će usvajanjem zakona koje predlaže URS korist imati svi građani, te da će time, između ostalog, nestati potreba za povećavanjem poreza na imovinu i naplate firmarina za mala i srednja preduzeća.

URS predlaže da 80 odsto poreza na plate ostane gradovima i opštinama, da im se vrati imovina, da se gradonačelnici biraju direktno, kao i da kompletan prihod od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini ostane u opštinama u kojima se nalazi to zemljište.

Lider URS-a je pozvao građane da i dalje na sajt te stranke šalju predloge za svoje lokalne sredine, najavljujući da će u onim opštinama kojima rukovode kadrovi te stranke najbolji predlozi biti realizovani još ove godine.

Dinkić je najavio da će URS podržati predlog jednog stanovnika Mladenovca da se ukinu putarine preko autoputa za sve građane prigradskih opština.

"Nema logike da građani Beograda plaćaju putarine da bi stigli do centra grada", rekao je Dinkić i najavio da će URS za usvajanje tog predloga tražiti podršku gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i Ministarstva za infrastrukturu.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.