U „Zastavi elektro 300 evra po godini staža

Izvor: Politika, 15.Apr.2010, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U „Zastavi elektro" 300 evra po godini staža

KRAGUJEVAC – Svaki od 284 radnika fabrike "Zastava elektro" u Rači koji odluči da dobrovoljno napusti tu fabriku dobiće otpremninu od 300 evra po godini staža, a ta sredstva država će obezbediti do kraja ovog meseca, rekao je  sindikalnim liderima te fabrike ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Kako je Tanjugu izjavio predsednik Samostalnog sindika "Zastave elektro" Slobodan Gajić, ministar Dinkić je radnicima rekao i da će država obezbediti sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za isplatu radnicima šest zarada iz prošle i četiri iz ove godine. Dugovanja radnicima iz ranijeg perioda biće isplaćena od prihoda od prodaje imovine te fabrike južnokorejskoj kompaniji "Jura" za blizu tri miliona evra, dodao je Gajić. "Protokol o svemu što nam je obećano trebalo bi da potpišemo narednih dana", rekao je Gajić i dodao da je ministar ekonomije radnicima jasno naglasio da, ukoliko se odluče za otpremnine, ne mogu računati na posao u kompaniji "Jura".

Gajić je ponovio da je raspoloženje svih 284 radnika takvo da žele da uzmu otpremnine ne zato što ne žele da rade, već što im radno mesto kod poslodavca nije zagarantovano. "Ranije nam je rečeno da bismo kod novog poslodavca bili na probnom radu u trajanju do tri meseca i posle isteka tog perioda, ako ne zadovoljimo kriteriujeme poslodavca, dobili bi zakonske otpremnine od 100 evra po godini staža", kazao je Gajić. Zanimljivo je da je prvog dana Sajma zapošljavanja i obrazovanja u Kragujevcu, najveće interesovanje nezaposlenih vladalo na štandu kompanije "Jura" gde je više od 300 građana iz Kragujevca i Rače predalo prijave za posao.

Referent kadrovske službe u "Jura korporaciji" Ivana Radović izjavila je Tanjugu da je ta firma oglasila radna mesta na poslovima logistike, kadrovske i finansijske službe, direktora proizvodnje, referenta za kontrolu kvaliteta i inženjere u proizvodnji. Prema njenim rečima, mnogo je i nezaposlenih građana sa srednjom stručnom spremom podnelo radne biografije u kojima izražavaju spremnost da rade i u proizvodnji.

Južnokorejska korporacija "Jura" protekle sedmice kupila je na licitaciji fabriku "Zastava elektro" i u ponedeljak, 12. aprila, predstavnici dveju kompanija potpisali su kupoprodajni ugovor. Ugovorom su predviđena ulaganja od osam miliona evra i zapošljavanje 1.000 radnika do kraja godine, za šta će od Vlade Srbije dobiti podsticajna sredstva u iznosu od 4.500 evra po novozaposlenom radniku.

Tanjug

[objavljeno: 15/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.