Izvor: Politika, 01.Dec.2013, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta može biti okidač za vanredne izbore

Mlađan Dinkić, lider Ujedinjenih regiona, izjavio je u poseti Kraljevu da kada bi sadašnja Vlada dobro radila, fabrike bi imale posla, a radnici platu i kada deficit ne bi rastao, Srbiji ne bi bili potrebni izbori.

„Vlada je heterogena, ministarka Zorana Mihajlović proziva jednog ministra da radi protiv države i zato je bolje raspisati izbore što pre, jer narod nema vremena za gubljenje.”

Da je bolje da se raspišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izbori, misli i LDP. Za izbore su spremni i naprednjaci, koji diplomatski odgovaraju na pitanje da li će ih biti: nadamo se da neće biti neophodni.

Za izbore nikako nije Ivica Dačić i SPS to ne krije, a posete premijera Americi mnogi tumače željom ove partije da sve ostane kako jeste. Istovremeno, poseta Aleksandra Vučića Americi, planirana za novembar, odložena je.

Da li će biti vanrednih izbora (za koje je, prema nekim poslednjim istraživanjima, 59 odsto građana) na proleće ili ne i šta će pokrenuti njihovo raspisivanje, a šta će ih odložiti?

Branko Radun, politički analitičar, kaže da je SNS za izbore, jer ima dobar rejting, kada se oni i raspisuju, a da koalicioni partneri nisu za izbore, jer smatraju da dobro funkcionišu i da se koalicija ne može tek tako rasturiti.

„Građani su više za dela nego za izbore”, kaže Radun, „a oni će biti raspisani kada se proceni da je nešto urađeno. To može biti početak pregovora sa EU, nove investicije ili vrh popularnosti SNS-a. Potrebno je neko vreme da se donese odluka o raspisivanju izbora a važan je odnos glavnih igrača, međunarodne zajednice i procena nekih centara moći. Potrebno je da se poklopi nekoliko stvari. Nažalost, to je realnost Srbije, ali i nekih drugih zemalja.”

Radun kaže da može doći i do razmimoilaženja, jer „Dačić ubeđuje strance da nam izbori nisu potrebni i da nisu ni u njihovom interesu”. I mnogi drugi su protiv izbora jer se pribojavaju da će Vučić dobiti „previše”.

Ali koliko god da SNS dobije, posle izbora bi bilo drugačije, na primer u Pokrajini, možda ne bi bilo radikalno drugačije po broju glasova, ali bi bila drugačija konfiguracija vlasti. Zato se neki plaše, jer bi im možda bili ugroženi poslovi. Izbori odgovaraju samo SNS-u, što znači da će neki pokušati da ih spreče ili odlože.

To će najpre biti Dačić, koji verovatno više ne bi bio premijer. LDP gaji borbeni imidž, ali od njega mnogo ne zavisi. Stavom da su spremni za izbore i da ih treba raspisati šalju poruku biračima, ali koliko je to realno?”

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže da je realna procena da bi posle izbora SNS imao više poslanika i ministara, ali postavlja i pitanje koliki je njihov rok trajanja:

„To je pitanje. Oni se sada osećaju komforno, ali Vlada može da traje i da se sruši, ta pozicija nije večita.”

Stanković kaže da u prilog izborima idu teške socijalne prilike zbog kojih treba donositi teške odluke, ako se ne ostvare optimistične prognoze.

„Okidač za raspisivanje izbora može biti politička opstrukcija u borbi protiv korupcije i kriminala, neuspeh pregovora sa EU i Briselskim sporazumom. Izbori se mogu raspisati i ako ima koncepcijskih neslaganja u koaliciji koja sada nisu vidljiva. Politički razlazi su validni i zato nije potrebna samo razlika u poverenju između SNS-a i SPS-a. Nasuprot tome, oni koji su protiv raspisivanja izbora to mogu pokrepiti političkom stabilnošću koja je potrebna zbog nastavka onoga što se već radi.”

Vladimir Vuletić, sociolog, kaže da okidač za raspisivanje izbora može biti bilo šta.

„Oni koji žele izbore naći će razlog. Sada jedino SNS ima snagu i bez obzira na povod, odluka će biti njegova. Videćemo kako će to medijski prestaviti. Raspisivanje izbora mogu da brane time što je potrebno održati izbore u Beogradu, a onda mogu sačekati mesec-dva da ih raspišu na svim nivoima. Jer, ako se izbori održavaju u Beogradu, gde praktično živi dve trećine stanovništva, zašto ne bi bili i u Republici. Ne bih se iznenadio da svi izbori budu vezani.”

Vuletić kaže i da, ako Vučić odluči da bude izbora, malo šta može da ih stopira.

„Ukoliko se otpočne s pregovorima u decembru ili januaru, to bi bila nova pogodna situacija za izbore. Ipak, i u samom SNS-u sigurno ima onih koji nisu za izbore, a Vučić će morati da opravda da ne ide na njih samo da bi se borio za veću vlast. Mislim da iz Brisela više neće biti pritisaka da se ne raspisuju izbori, mada i Dačić ima dosta jake karte u rukama koje su se do sada pokazale relevantne, a uloga spoljnih aktera nije beznačajna. Pre dva meseca mogao bih da se kladim da izbora neće biti, a sada ne.”

Ivana Anojčić

objavljeno: 01/12/2013
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.