Smanjenje maksimalnih plata u državnoj upravi

Izvor: Politika, 23.Avg.2012, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje maksimalnih plata u državnoj upravi

BEOGRAD – Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je obezbeđen novac za finansiranje javnog duga i budžetskog deficita i najavio da će od 1. oktobra biti smanjene maksimalne zarade u državnoj upravi.

Plate u javnom sektoru koje su i sada veće za 10 odsto u odnosu na privatni sektor neće moći da nastave da rastu kao do sada, inače nam sledi „grčki scenario”, rekao je Dinkić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle sastanka sa srpskim izvoznicima.

Dinkić nije mogao da precizira odakle je Srbija pribavila neophodan novac za budžet istakavši da je sve pod kontrolom da postoji jasan plan, istakavši da „imamo onoliko novca koliko je potrebno da isfinansiramo kompletan javni dug i budžetski deficit koji ćemo smanjiti do kraja ove godine.”

On je najavio da će predstavnici Vlade Srbije u narednom periodu imati više poseta Briselu, Moskvi i zemljama trećeg sveta odakle možemo dobiti sredstva za investicije.

„Mi smo mala zemlja i ne možemo sebi da dozvolimo taj luksuz da se okrenemo bilo kojoj velikoj pojedinačnoj sili, mi moramo da sarađujemo sa svima u srpskom interesu, sa EU, Rusijom, Kinom, SAD, sa zemljama Golfskog zaliva...” rekao je Dinkić.

On je naveo da 60 odsto srpskog izvoza ide na tržište EU i da želimo još više da izvezemo u Uniju, ali je ostvaren i rast izvoza na tržište Rusije od 15 odsto i taj rast može biti i viši.

Govoreći o ruskom kreditu za železnicu, Dinkić je istakao da još uvek nije razgovarao sa predstavnicima Ministarstva finansija Rusije zbog godišnjih odmora u toj zemlji, ali da očekuje da bi razgovori uskoro mogli da se dese, jer Srbija želi da proširi saradnju ne samo sa Rusijom već i sa drugim zemljama, jer je to u interesu građana Srbije.

Dinkić je najavio da će sledeće nedelje imati sastanak sa reprezentativnim sindikatima zdravstva i prosvete sa kojima će razgovarati o platama zaposlenih u tim oblastima i dodao da će ono što bude dogovoreno sa njima biti preslikano na javni sektor. „To će biti formula za indeksaciju penzija”, rekao je Dinkić.

On je najavio da će Srbija ići na smanjenje budžetskog deficita kao i na ukidanje nepotrebnih agencija i fondova i smanjenje plata u državnoj upravi koje su nerazumno velike, a biće ujednačene plate državnih činovnika naniže.

Tanjug

objavljeno: 23.08.2012.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.