Rešenje za budžetske rupe

Izvor: RTS, 28.Sep.2012, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenje za budžetske rupe

Srbija se zadužila milijardu dolara na svetskom tržištu tako što je prodala državne hartije od vrednosti. Rok dospeća je 2021. godina, a kamata 6,68 procenata. To je povoljnije nego prošle godine, kada se Srbija prvi put na taj način zadužila. Novac će biti upotrebljen za izmirenje obaveza do kraja godine.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da je Srbija uspela da proda evroobveznice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na međunarodnom tržištu u vrednosti od milijardu dolara, čime je obezbeđeno finansiranje budžetskog deficita za ovu godinu.

"Prinos na evroobveznice je 6,625 odsto godišnje, mnogo povoljnije od prodaje koju je organizovala prethodna vlada koja je prodala evroobveznice za milijardu dolara sa prinosom od 7,5 odsto", rekao je Dinkić.

Rok dospeća je 2021. godina, a kamata 6,68 procenata. U Ministarstvu finansija kažu da su i sami bili iznenađeni potražnjom - četiri puta većom od ponude.

Vlada je zbog toga odlučila da podigne ponudu evroobveznica sa 750 miliona dolara na milijardu. Najviše kupaca je bilo iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

"Ovo nije bila nikakva tajna operacija, bilo je tajno vreme, kada ćemo da uradimo kako bismo obezbedili novac za plate, penzije i druge obaveze u narednom periodu", kaže Vlajko Senić, državni sekretar Ministarstva finansija i privrede.

Visina kamate koju Srbija plaća na zajmove iz inostranstva, ogledalo je poverenja investitora i njihove spremnosti da na rok od 10 godina daju svoj novac kupujući srpske državne obveznice.

Međutim, u ovom trenutku, vladi ne ide na ruku to što su od početka mandata čak dve svetske agencije snizile ocene rejtinga zemlje i svrstale Srbiju u grupu rizičnih zemalja za ulaganja.

Vlajko Senić kaže da kamata na evroobveznice nije mala, ali da predstavlja uspeh u postojećim okolnostima.

U poređenju sa zemljama regiona, pa čak i članicama Evropske unije, cena po kojoj se Srbija zadužila je optimalna, smatraju ekonomisti, ali upozoravaju da zaduživanje ne sme da ide u nedogled.

Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta navodi da zaduživanje nije uspeh, ali dodaje je to bilo jedino rešenje u ovom trenutku.

Ministar Mlađan Dinkić podseća da bi do kraja 2012. Ruska Federacija trebalo da odobri Srbiji milijardu dolara, čime će time biti završena finansijska konstrukcija za finansiranje budžeta za ovu godinu.

Dinkić je naveo da se Grčka trenutno zadužuje po kamati od 20 odsto, Mađarska po stopi od 8,5 odsto, Rumunija 7,8 odsto, Makedonija 7,4 odsto, Rusija 6,8 odsto, Španija 5,8 odsto, Hrvatska 5,5 odsto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpske finansije, rešenje za budžetske rupe

Izvor: RTS, 28.Sep.2012

Srbija se zadužila milijardu dolara na svetskom tržištu tako što je prodala državne hartije od vrednosti. Rok dospeća je 2021. godina, a kamata 6,68 procenata. To je povoljnije nego prošle godine, kada se Srbija prvi put na taj način zadužila. Novac će biti upotrebljen za izmirenje obaveza...

Nastavak na RTS...

Rejting Srbije pao, zajam pojeftinio

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 16:06

Zadužili smo se za još milijardu dolara na međunarodnom finansijskom tržištu pod nešto povoljnijim uslovima..Sva naša strahovanja da će pad kreditnog rejtinga Srbije, ali i prekid aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, povećati cenu zaduživanja pokazala su se kao neosnovana. Na sreću...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.